Tavaline Joe ühendab Ameerikat (9)

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Joe Biden - järgmine USA president. 
Joe Biden - järgmine USA president. Foto: Pm

Joe Biden on etendanud seni tubli paarimehe rolli, kellest rääkides mainitakse tavaliselt ka tema karismaatilist partnerit või vastuolulist antipoodi. Nüüd seisab tal tõenäoliselt ees ülesanne ühendada poliitiliselt lõhestatud riik ja juhtida Ameerika Ühendriigid läbi sajandi tõsiseimast tervishoiukriisist.

Biden on nagu Robin Barack Obama Batmanile või Donald Trumpi Jokkerile. Obama viskab korvpallis kolmeseid ja sõidab liibuvas trikoos skuutriga. Trump peab vihasest retoorikast kantud kõnesid ja kisub üles ühe skandaali teise järel. Biden istub lihtsalt oma Delaware’i kodus ja paneb inimestele südamele käituda vastutustundlikult ja kanda maski.

Ikka ja jälle kohtab meedias väiteid, et Biden on kuidagi igav või argine, ilma erilise karisma või sisendusjõuta. Aga mis on viga igavusel? Miks ei sobi president, kes on 36 aastat senaatorina teeninud, kellel on Washingtonis kolleegide austus ja keda peetakse üldiselt korralikuks ja toredaks inimeseks?

Paistab, et Ameerika (ja ehk ka meie) ühiskond ootab üha enam poliitikalt vaatemängulisust, liialdatud sõnavõtte ja dramaatilisi lahinguid.

Ilmselt on see jõudnud absoluutsesse tippu tõsielustaarist Trumpi presidendiajal, kus hommikul ärgates ei tea kunagi, millise keerdkäigu on unetu president Twitteris valmis kirjutanud ja kuidas see mõjutab USA sisepoliitikat või transatlantilisi suhteid.

77-aastase Bideni puhul tunnevad ehk paljud, et sama hästi võiks Valgesse Majja minna nende endi naabrimees. Pole tal hinge taga erilist vara ega skandaale. Isegi vabariiklaste poolt õhku täis puhutud Bidengate keskendus tema pojale Hunterile, mitte Joele endale.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles