President Kaljulaid vabastas siseminister Mart Helme ametist (9)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
President Kersti Kaljulaid.
President Kersti Kaljulaid. Foto: Sander Ilvest

Vabariigi president allkirjastas täna otsuse, millega vabastas peaministri ettepanekul ametist siseminister Mart Helme.

Siseminister Mart Helme teatas täna, et astub ametist tagasi. «Ma otsustasin juba eile õhtul ametist lahkuda. Te ei suukorvista mind,» lausus Mart Helme. «Et mitte seada ohtu meie referendumit. Jätkan riigikogus. Mis positsioonil? Seda me arutame veel. Aga te ei pääse minust,» ütles Mart Helme. 

Vabastasin Mart Helme siseministri ametist.

Posted by Kersti Kaljulaid on Esmaspäev, 9. november 2020

Mart Helme on kuues minister, kes EKREst on ministriameti maha pannud. Eelnevalt on oma ametist loobunud Marti Kuusik, Kert Kingo, Mart Järvik, Kaimar Karu ja Rene Kokk.

Pühapäeval ütles raadiosaates siseminister Mart Helme, et Joe Biden on korruptant. «Süvariigi tegutsemisloogika on omaenda tegevusvabaduse tagamiseks sokutada igale poole närakaid, korrumpeerunud, šantažeeritavaid närakaid. Joe Biden ja Hunter Biden on korrumpeerunud tüübid,» leidis Mart Helme. Muu kõrval ütles Helme kindlas kõneviisis, et ka Eestis ei ole valimised olnud ausad. Ta tõmbas võrdusmärgi USAs kasutusel olnud postihääletuse ning Eesti e-hääletuse vahele.

President Kersti Kaljulaid tegi pühapäeval avalduse seoses Mart Helme ja rahandusminister Martin Helme väljaütlemistega Tre raadios, märkides, et tegemist on rünnakuga Eesti demokraatia ja julgeoleku vastu.

Peaminister Jüri Ratas noomis sotsiaalmeedias Mart ja Martin Helmet, märkides, et nad peavad kohe lõpetama Eesti ja Ameerika Ühendriikide suhete õõnestamise.

2019. aasta juunis kukkus Mart Helme umbusaldamine läbi häältega 53:46. Helmele heideti ette naiste, teadlaste ja õigusriigi halvustamist. Helme nimetas president Kersti Kaljulaidi emotsionaalselt ülesköetud naiseks, solvates sellega peale riigipea ka teisi naisi.

2019. aasta detsembris prooviti uuesti Mart Helmet umbusaldada. Helmele andis oma usaldushääle vaid 42 riigikogulast, tema jätkamise vastu oli 44. Helme jättis toetuseta Isamaa 11 saadikut, kes hääletuse ajal saalist lahkusid. Isamaa liige Viktoria Ladõnskaja-Kubits hääletas aga umbusaldamise poolt. Keskfraktsioonist jättis hääletamata Oudekki Loone. Umbusalduse ajend oli Helme solvav sõnavõtt Soome peaministri Sanna Marini kohta EKRE juhtide raadiosaates, kus ta pani kahtluse alla Soome peaministri Marini ja uue valitsuse pädevuse täitevvõimu tööga toime tulla. Sõnavõtu pärast edastas Marinile vabanduse peaminister Jüri Ratas.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles