Šahh ja matt (5)

Georgi Beltadze
, Eesti uudiste toimetuse juhi kt
Copy
Armeenia peaminister Nikol Pašinjan
Armeenia peaminister Nikol Pašinjan Foto: TASS/Scanpix

Malet on Armeenias mängitud sajandeid. Nõukogude ajal sai sellest lausa armeenlaste rahvussport. Ja tänapäeval õpivad sealsed lapsed seda juba koolis nagu oma emakeelt. Nii et maletamine ja sellega seonduv ettenägelikkus või ülekavaldamine ei tohiks neile teps mitte võõras olla. Malemeistridki sealtkandist kinnitavad seda.

Ometi suutis hiljuti Aserbaidžaani president İlham Älijev (58) türklaste abiga armeenlased üle kavaldada ja sundida neid loovutama mitu aastakümmet enda käes hoitud Mägi-Karabahhi aseritele. Alguses tungis vastane sügise keskpaiku lõunapiirkonnas kerge vaevaga kaitseliinist läbi. Šahh. Sellele lisandus nädal tagasi tähtsa Šuši/Şuşa linna kaotamine – kes seda kontrollib, valitseb tervet sealset maa-ala. Matt.

Kaotust, eriti alandavat, on igaühel valus alla neelata. Vaadake kas või suure lombi taga toimuvat. Armeenia peaminister Nikol Pašinjan (45) sai siiski vähemalt aru, et partii on läbi. Kas ainult selleks korraks, näitab aeg. Ajalooline mälu peab seal vastu lausa sajanditele, kui mitte aastatuhandetele. Ent siis näeme juba teistsugust malendite dispositsiooni ja käike. Seniks on Karabahhis nüüd aserid.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles