Edward Lucas: joo põhjani ja nurja Pekingi jõhkrutsemine (3)

Edward Lucas
, Briti ajakirjanik
Copy
Edward Lucas.
Edward Lucas. Foto: Albert Truuväärt /Scanpix//

Austraalia asub otse Hiina ja lääne sõja eesrindel. Meil tuleb üles näidata oma toetust, kirjutab Briti ajakirjanik ja kolumnist Edward Lucas. 

Kahtekümmend tonni elavaid homaare ootab Shanghai lennujaamas ees surm – ja see on alles algus, Hiina kommunistlik partei ihkab karistada vastupanu ja lämmatada kriitikat terves maailmas. Austraalia on lihtsalt esimene sihtmärk. Kui see korda läheb, järgnevad teised.

Tüli vahetu põhjus on Austraalia aprillikuine üleskutse alustada rahvusvahelist uuringut koroonaviiruse pandeemia algupära kohta. Kuid Hiina juhtkond peab piinlikke küsimusi ja ninakaid välismaalasi ohuks riiklikule julgeolekule. Nad nõudsid Austraalialt taandumist, toetades oma ultimaatumit raskuste tekitamisega Austraalia eksportijatele näiteks metallisisalduse testidega, mis viimaks määrasidki vaesed homaarid hukule. Uusi kaubanduspiiranguid välja kuulutades nõudis Hiina välisminister Wang Yi Austraalialt tõsist kaalumist oma tegude üle.

Austraalia jäi niisiis lõksu ühelt poolt oma suurima kaubanduspartneri ja teiselt poolt oma poliitilise orientatsiooni vahele vaba maailma suhtes. «Me oleme haavatav sihtmärk, küll piirkondlik mõjuvõim, aga mitte nii võimas kui teised riigid, kellega nad äri ajavad,» ütleb üks Canberra allikas. Austraalia on juba aastaid Hiina nurjatusi kokku lugenud. 2018. aastal võeti vastu ulatuslik seadus, mis muutis välise sekkumise kuriteoks. Liberaalse partei juhtkonna liige Sunny Duong oli esimene, kellele esitati süüdistus välismaise sekkumise ettevalmistamises. Ajakirjanduse teatel on vastuluure juba aastaid uurinud temaga seotud Hiina mõju levitamist. Ta ise eitab loomulikult kõike.

Hiinlaste eesmärk ei ole üksnes Austraalia murdmine. Vapruse hinda üles kruvides püüab Hiina hirmutada ka teisi riike.

Riigile, mis juba võitleb pandeemia ja laastavate metsatulekahjudega, on ka lühiajaline majanduslik kahju impordi tõttu tohutu mõjuga. Riiklik rahvusliku meelsusega väljaanne Global Times tsiteeris kunagist Austraalia saadikut Pekingis Geoff Rabyt, kes on öelnud, et lahtisidumine Hiinast tähendaks suurt langust Austraalia elatustasemes. Puudutatud eksportkaubad oleksid oder, kivisüsi, vasemaak, suhkur, puit, vein – niisiis tähtsad tooted. Järgmisena võiks kätte jõuda nisu kord, Hiina võib kõiki neid hankida ka mujalt.

Võimalik poliitiline hind ülejäänud maailmale oleks veel kopsakam. Austraalial on tähtis koht meie julgeolekus. Ta kujutab endast elulise tähtsusega seost sündivates üleilmsetes koalitsioonides, mille siht on ohjeldada suurushullustuse küüsis Hiina juhi Xi Jinpingi käitumist. Äsja osalesid Austraalia sõjalaevad esimest korda India, Jaapani ja Ühendriikide korraldatud Malabari mereväeõppusel Bengali lahes kõrvuti piirkondliku julgeolekualliansi liikmetega. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles