JULGEOLEK Einari Kisel: ilustamata elektrivarustuskindlusest (3)

Einari Kisel
, Eesti Energia nõukogu liige
Copy
Einari Kisel
Einari Kisel Foto: Toomas Huik

Euroopa elektri põhivõrguettevõtjate võrgustiku ENTSO-E poolt ettevalmistatava aruande graafikutelt paistab välja eeldus, et Eestis on 2030. aastaks ainult 800 MW juhitavat võimsust ja suure tõenäosusega veel vähem). Meie põhivõrgu haldaja Elering peaks vastama, kuidas ta plaanib sellises olukorras tegutseda, kui võimsust ilmselgelt ei jätku, kirjutab Eesti Energia nõukogu liige Einari Kisel.

Elektrituru osalised on juba pikka aega oodanud põhivõrgu haldaja Eleringi ja ENTSO-E (Euroopa elektri põhivõrguettevõtjate võrgustik – toim) hinnangut Eesti ja teiste Euroopa Liidu riikide elektri varustuskindluse olukorrale. Lõpuks ongi juba poolteist aastat ette valmistatud ELi elektrisüsteemi varustuskindluse aruanne jõudmas detsembri alul avalikkuse ette.

Kui juba varem on kostnud nii Läti, Leedu, Soome kui ka Rootsi süsteemihaldurite ning Eesti turuosaliste murenoote olukorra tõsiduse pärast, siis Elering on võtnud lähtekoha, et ootame ja vaatame. Viimastel nädalatel on Elering korraldanudki veebiürituste sarja, kus tehtud uuringuid on hakatud avalikkuse ette tooma. Kuna aga pakutud ürituste formaat ja teema keerukusaste tõsiste küsimuste esitamist ja arutelu ei soosi, siis võiks avalikult arutada, mida tavainimene võiks nendest aruannetest välja lugeda.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles