Kristjan Järvan: pensionireform alles algab (19)

Kristjan Järvan
, majandusanalüütik
Copy
Kristjan Järvan 
Kristjan Järvan Foto: FOTO: TAIRO LUTTER

Pensioni II sammas on üks paljudest omataolistest ebaõnnestunud majanduseksperimentidest, kirjutab majandusanalüütik Kristjan Järvan.

Pensioni II sammas ei ole ajaloos esimene majanduslik mõte, mis kõlab teoorias mõistlikuna, kuid praktikas avaldub mitte just kõige paremal viisil. Näitena võib tuua kullastandardi. Tundub ju hea mõte, et rahal oleks reaalne tagatis ja see ei põhineks ainult usul ja usaldusel. Kullastandardi pärssivat mõju majanduskasvule võis näha maailmasõdadevahelisel ajal. 1920ndatel võttis kullastandardi kasutusele Suurbritannia ning 30ndatel Prantsusmaa. Mõlemal riigil olid seejuures suured võlad ja kõrge inflatsioon.

Suurbritannia üritas pärast sõda kella tagasi pöörata ning kullastandard kehtestati sõjaeelse kursiga. See tähendas, et hindu tuli alla suruda, mis omakorda tähendas vähest raha hulka, eelarvepiiranguid, suurt tööpuudust ja laenukoormust. Prantsusmaa seevastu lasi kursi vabaks ning tänu kõrgele inflatsioonile vabanes kergelt laenukoormast. Kümnendi lõpuks oli Prantsusmaal Suurbritanniast väiksem võlg ning suurem majanduskasv võrreldes sõjaeelse ajaga.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles