Teadlaste koroonamudelid kuulutavad kurja (49)

Copy
Maskidega inimesed Tallinna ühistranspordis. Viroloogiaprofessori Irja Lutsari sõnul ei ole ühtegi üksikut piirangut, mis eraldi töötaks. «Toimida saab kogu komplekt, mis sisaldab nii maski kandmist, pidude vältimist kui ka kodus töötamist,» ütleb Lutsar.
Maskidega inimesed Tallinna ühistranspordis. Viroloogiaprofessori Irja Lutsari sõnul ei ole ühtegi üksikut piirangut, mis eraldi töötaks. «Toimida saab kogu komplekt, mis sisaldab nii maski kandmist, pidude vältimist kui ka kodus töötamist,» ütleb Lutsar. Foto: Mihkel Maripuu

Koroonaviiruse levik Eestis jõudis eile taas uue tähiseni. Ööpäevaga tuvastati 414 nakatunut, mis on kogu pandeemia rekord. Kiirelt kasvab ka haiglaravi vajavate inimeste arv, mis küündib juba 112ni. See on aga alles algus: teadlaste modelleeringud näitavad, et lähiajal muutub olukord veel tõsisemaks.

Selleks et kasv pidurduks, peaks nakatamiskordaja R langema alla ühe. Eelmise nädala kolmapäeval hinnati see umbes 1,4 peale, eile oli see matemaatilise statistika professori Krista Fischeri sõnul tõenäoliselt 1,2 juures.

Inimkeeli tähendab see, et kui praegu on Covid-19ga haiglas napilt üle 100 inimese, siis kuu aja pärast võib seal olla 500 ning aasta lõpuks 700 patsienti. Musta stsenaariumi puhul räägime isegi rohkem kui tuhandest hõivatud haiglakohast ja kollapsist.

Terviseameti kriisistaabi hädaolukorra meditsiinijuhi Arkadi Popovi sõnul arvestavad nad, et umbes kümne päeva pärast vajab Eestis haiglaravi juba vähemalt 200 inimest. «Aga need numbrid võivad olla ka kõrgemad,» tõdeb Popov.

Kommentaarid (49)
Copy
Tagasi üles