Etioopia kodusõda – Nobeli rahupreemia laureaati süüdistatakse sõjakuritegudes (1)

Karin Kaup Lapõnin
, Aafrika-ekspert
Copy
Eesli väljaaitamine tigrayde paadist, mis on jõudnud Sudaani ­Hamdeyati pagulaslaagrisse.
Eesli väljaaitamine tigrayde paadist, mis on jõudnud Sudaani ­Hamdeyati pagulaslaagrisse. Foto: Baz Ratner/Reuters/Scanpix

Neljandal novembril andis Etioopia peaminister, Nobeli preemia laureaat Abiy Ahmed käsu rünnata Etioopia põhjapoolseimat piirkonda Tigrayd. Konflikt ei lahvatanud tühjalt kohalt.

Tigray kohal heljuvad Etioopia minevikuvarjud seoses väikse, kuid mõjuvõimsa tigray rahva võimult kõrvale tõrjumisega. Too piirkond on täielikus meediasulus, internet ja telefonid on välja lülitatud, ajakirjanikel siseneda ei lubata. Mitu uudisteagentuuri on riigist välja visatud. Mõlemad pooled süüdistavad teineteist sõjakuritegudes.

Pärast kuu aega kestnud lahinguid kuulutas Abiy Ahmed esmaspäeval Tigray pealinna Mekele Tigray Rahva Vabastusliikumise (TPLF) käest vabastatuks.

Kuid Tigray väed lubavad geriljasõja jätkumist – liikumise juht Debretsion Gebremichael teatas Reutersile tekstisõnumiga, et nende väed on alla tulistanud keskvalitsuse sõjalennuki ja jätkavad Mekele eeslinnades võitlust. Samuti väitis ta, et kultuuripealinn Aksum on tagasi vallutatud. Crisis Groupi teatel on tapetud tuhandeid sõjaväelasi ja tsiviilisikuid, tõenäoliselt on sooritatud sõjakuritegusid.

Ekslik on ETV uudistesaates antud määratlus, et Tigray vabastusliikumine TPLF on kommunistlik ja mässuline, sellega on ETV edastanud Etioopia keskvalitsuse toodetud propagandasõnumit.

Tegelikult olid mõlemad konflikti osapooled EPRDFi nime all 28 aastat koalitsioonivalitsuses, kusjuures võim on alati olnud tigrayde käes. Kommunistlik ei ole selles koalitsioonis keegi, küll aga tuldi 1991. aastal koos võimule, kui alistati marksistlik-leninistlik DERGi poliitbüroo.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles