Trump heietab avalikult mõtet kandideerimisest 2024. aastal (2)

Copy
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Chris Kleponis - Pool Via Cnp/ZUMAPRESS.com

USA president Donald Trump, kes on jäämas üha suuremasse isolatsiooni oma katsetes demokraat Joe Bideni valimisvõit ümber pöörata, on hakanud avalikult veeretama mõtet kandideerimisest 2024. aastal. 

«Need on olnud suurepärased neli aastat. Me püüame saavutada veel neli aastat. Vastasel juhul näeme nelja aasta pärast,» ütles ta oma külalistele teisipäeval Valge Maja jõulupeol. 

Üritus, millel osalesid mitmed mõjukad vabariiklased, oli meediale suletud, kuid video ametist lahkuva presidendi kõnest jõudis kiiresti avalikkuse ette. 

Ligi kuu aega pärast 3. novembri valimisi keeldub 74-aastane Trump endiselt  tunnistamast kaotust oma demokraadist rivaalile, kes on kokku panemas uut kabinetti. 

Valgesse Majja varjunud Trump on viimasel ajal vaid haruharva avalikkuse ette ilmunud, kuid ei ole end tagasi hoidnud vihaste säutsude postitamisest väidetava valimispettuse kohta, mida pole kinnitanud isegi tema enda justiitsminister. 

«Siiani pole me näinud pettusi sellises ulatuses, mis oleks võinud mõjutada valimiste tulemust,» sõnas Barr usutluses uudisteagentuurile Associated Press. Barri avaldus oli seda enam mõjus, et tegemist on Trumpi vankumatu liitlasega. 

Veidras poliitilises õhustikus, kus valitud president on avalikustamas oma ministrikandidaate ja ametisolev riigipea levitab vandenõuteooriaid, on spekulatsioonid jõudsalt levimas. 

NBC Newsi andmeil on Trump oma lähimate nõunikega arutanud võimalust käivitada 2024. aasta valimiste kampaania 20. jaanuaril ehk Bideni inauguratsioonipäeval, milles vabariiklane kindlasti osaleda ei kavatse. 

Manhattani kinnisvaramagnaadist presidendiks saanud Trump on avalikult tunnistanud, et kipub olema ebausklik. 2017. aastal  esitas ta oma 2020. aasta kampaania dokumendid samuti 20. jaanuaril ehk samal päeval, mil ta ametivande andis.

Teoorias ei takista teda miski nelja aasta pärast uuesti katsetamast. Põhiseadus ei luba kellelgi olla Valges Majas rohkem kui kaks täispikka ametiaega, kuid mittejärjestikused ametiajad on võimalikud. Seni on nii teinud vaid üks president: Grover Cleveland 19. sajandi lõpus. 

Esmakordselt 1884. aastal valitud Clevelandi katse 1888. aastal tagasi valitud saada ebaõnnestus. Kuid neli aastat hiljem võitis ta taas. Sellega sai temast nii Ühendriikide 22. kui 24. president. 

Cleveland oli oma teise ametiaja algul 56-aastane. Trump oleks 78 ehk sama vana kui Biden praegu. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles