Venemaa alustas tänasest massivaktsineerimist

Karl-Hendrik Pallo
Copy
Domodedovo linna kooliõpetaja Sputnik V vaktsiini saamas. 
Domodedovo linna kooliõpetaja Sputnik V vaktsiini saamas. Foto: MAXIM ŠEMETOV/REUTERS/SCANPIX

Venemaal avati eile veebiregistreerimine Covid-19 vastu vaktsineerimiseks. Sputnik V vaktsiini abil massi­vaktsineerimist alustatakse täna. Moskva linnapea Sergei Sobjanin kirjutas oma blogis, et esimestena saavad ennast tasuta vaktsineerimisele kirja panna sotsiaal-, haridus- ja tervishoiutöötajad.

«Venemaa Gamaleja uurimisinstituut on lõpetanud Moskvas vaktsineerimisuuringu üle 20 000 inimese osavõtuga ja mitte kellelgi ei ole tekkinud tõsiseid tüsistusi,» on kirjas Sobjanini blogis.

Kreml on reklaaminud, et koroonavaktsiini Sputnik V efektiivsus on 92 protsenti. Tartu Ülikooli rakendusviroloogia professori Andres Meritsa sõnul peavad rahvusvahelised eksperdid Sputnik V puhul puudulikuks vaktsiini kliiniliste katsetuste tulemusi.

«Näiteks on Pfizeri vaktsiini efektiivsus tuletatud 170 haigestunud inimese pealt. Sputnik V puhul põhines viimane, mida mina näinud olen, ainult 39 nakatunul,» kommenteeris Merits.

«Tõsi, vaktsiini grupp oli kolm korda suurem ja see andis efektiivsuseks 91,4 protsenti (ühe süsti järel). Kahe süsti järgsed arvud on väiksemad ja neid võib interpreteerida kui üle 95 protsendi efektiivsust omavaks. Väikestest arvudest tehtud järeldused pole aga eriti suure usaldusväärsusega,» tõdes viroloogiaprofessor.

Meritsa sõnul on hägused ka Sputnik V katsegrupi detailid, eelkõige see, kui palju kuulus sinna riskigruppi kuuluvaid inimesi. Praeguseks on teada, et üle 60-aastased on Covid-19 peamine riskigrupp, ning näiteks Pfizer ja Moderna on väitnud, et nende vaktsiinid on vanemate inimeste peal efektiivsed, ütles Merits.

Seetõttu võib Sputnik V kohta küsimusi tekitada fakt, et septembris meditsiiniajakirjas The Lancet avaldatud uuringu­raport näitas, et vaktsiini testimisel keskenduti eksklusiivselt inimestele vanuses 18–60.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles