Karmimate piirangute kütkeis Rootsi ootab pinevalt jõulujuhtnööre

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Malmö Svågertorpi raudteejaama koroonaviiruse testimispunktis ulatab töötaja autojuhile analüüsikomplekti, millega ta saab ise laborisse saatmiseks sobiva proovi võtta. 
Malmö Svågertorpi raudteejaama koroonaviiruse testimispunktis ulatab töötaja autojuhile analüüsikomplekti, millega ta saab ise laborisse saatmiseks sobiva proovi võtta. Foto: Johan Nilsson/TT News Agency/AFP/Scanpix

Samas taktis sellega, kuidas Rootsi valitsus on kehtestanud enneolematult rangeid piiranguid koroonaviiruse leviku tõkestamiseks, nõuavad riigi elanikud üha valjema häälega tervishoiuvõimudelt selgust, kui palju inimesi tohib koguneda jõululaua ümber ja kas võib pühadeks vanaemale külla sõita.

Kuigi täpsemaid juhtnööre oodati juba eelmisel nädalal, selguvad pühade perioodil kehtima hakkavad reeglid ilmselt kas homme või neljapäeval. Uudisteagentuuri TT kätte jõudnud töödokumendi järgi pole inimestel siiski loota, et neile öeldakse täpselt, mitu inimest nad tohivad külla kutsuda – väidetavalt seisab soovituses, et lävida tuleks väiksemas ringis.

Arstid ja teadlased sünged

«Me pole öelnud ühtegi arvu, kuid juba varasemast on norm kaheksa inimest,» lausus TT-le Rootsi rahvaterviseameti peadirektor Johan Carlson, viidates avalikel kogunemistel osalejatele seatud ülempiirile, mis kodustes oludes pole siiski seaduse jõuga, vaid soovituslik. «Me ei taha seada täpset ülempiiri, sest perekonnad ja asjaolud on väga erinevad.»

Rootsi seadused ei võimalda ei rahvaterviseametil ega valitsusel keelata elanikel eraviisiliste jõulupidude korraldamist või kohtumist kellegagi väljaspool oma igapäevast suhtlusringkonda.

Riigiepidemioloog Anders Tegnell soovitas siiski vältida kokkupuuteid uute inimestega ning mitte võõrustada kaugemaid külalisi, olgu tegu siis Rootsi seest või välismaalt saabujatega. «Meie üldine nõuanne on mitte käia läbi inimestega, kellega muidu ei kohtuta,» lausus ta SVT hommikuprogrammis.

Samas kinnitas Tegnell juba varem, et kindlasti ei kehtestata jõuludeks täielikku reisikeeldu.

Rahvaterviseameti ettepaneku järgi jääb igaühe enda kohuseks hoolitseda, et reisimine kulgeks nakkuse leviku seisukohast ohutult, see tähendab, et juba ette tuleks tagada, et Covid-19 sümptomite tekkimisel oleks võimalik kas end sihtkohas isoleerida või ohutult tagasi koju jõuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles