Energia talu peremees jagab soovitusi taimedega haiguste peletamiseks

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Jaanipäevast sügiskülmadeni õitsev mets-kassi­naeris on Aivar Siimu sõnutsi hea abiline köha ja kõhuhädade vastu.
Jaanipäevast sügiskülmadeni õitsev mets-kassi­naeris on Aivar Siimu sõnutsi hea abiline köha ja kõhuhädade vastu. Foto: Riina Martinson

Ajal, mil kõigi meie mõtted keerlevad viiruste ümber, uurime Viljandimaal tegutseva Energia talu peremehelt Aivar Siimult, kuidas oma tervist turgutada.

Meie seas on ikka olnud neid, kes kahtlevad, kas ravimtaimed tõepoolest suudavad haigusi ravida. Siim usub taimede jõusse, kasutab neid ise ja veerand sajandit Navesti jõe kaldal talu pidanuna näeb, et ravimtaimedest huvitatuid tuleb aina juurde. Isegi tänavusel keerulisel suvel-sügisel leidsid paljud üles tee nende tallu, ka ekskursioonibusse keeras taluni viiva tee otsast sisse omajagu.

Energia talu ümber rohetavad põllud veel sügisel ja lumeta talvelgi. Siim viis meid vaatama üht rohelise vaibana tunduvat välja – see on kummelipõld. Just kummelit kasvatataksegi talus kõige suuremal pinnal, sest rahvas ostab seda enim. Septembri algul külvatakse seeme mulda ja kevadel saavad juba korjajad põllule. Kummeliõisi korjatakse kraapijatega, nagu metsamarjugi. Kummel jõuab suve jooksul korduvalt õitsema minna ja nii saab ühelt põllult mitu saaki.

Lisaks kummelile armastavad inimesed piparmünti ja saialille ning just neid kasvatatakse talus suuremal pinnal.

Mis mureks?

Aga mille üle siis inimesed kurdavad ja taimedest abi loodavad?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles