Andmekaitse inspektsioon käsib metsaandmed avalikustada (3)

Ülle Harju
, reporter
Copy
Metsa alusandmete avalikustamine annab teadlastele võimaluse teha võrdlevaid analüüse, kui palju võib Eestis metsa raiuda, et metsatagavara ei väheneks. 
Metsa alusandmete avalikustamine annab teadlastele võimaluse teha võrdlevaid analüüse, kui palju võib Eestis metsa raiuda, et metsatagavara ei väheneks. Foto: Sander Ilvest

Keskkonnaagentuur sai käsu avalikustada Eesti metsa alus­andmed, et lisaks agentuurile endale saaksid ka teised eksperdid Eesti metsa olukorrast ülevaateid teha.

«Seadust peavad kõik Eesti riigi institutsioonid täitma,» kommenteeris keskkonnaminister Rain Epler andmekaitse inspektsiooni (AKI) otsust, mille järgi peavad statistilise metsainventuuri (SMI) alusandmed olema alates 21. detsembrist kõigile soovijatele kättesaadavad.

«Keskkonnaministeerium ja -agentuur väidavad, et Eesti metsas on kõik väga hästi ja juurdekasv ületab raiemahtu, aga reaalse väljaraiega võrreldes hindab SMI näiteks kuusikutes hektaritagavara, ja seega ka juurdekasvu, kuni 30 protsenti üle,» põhjendas andmenõuet Eesti püsimetsaühistu juht Mattias Luha, kelle vaide peale andmekaitseinspektsioon otsuse tegi. «Tahtsin, et spetsialistid ja teadlased saaksid andmeid kontrollida ja võrrelda – metsatööstus teab väga hästi, et tegelikkuses saab kuusikuid samas mahus raiuda vaid paar ja kaasikuid kuni kümme aastat.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles