WTO sai 900 000 allkirjaga petitsiooni COVID-19 vaktsiinide kohta (1)

Copy
Pfizeri COVID-19 vaktsiin laboris.
Pfizeri COVID-19 vaktsiin laboris. Foto: PFIZER HANDOUT/EPA/Scanpix

Maailma Kaubandusorganisatsioon (WTO) teatas kolmapäeval, et sai 900 000 allkirjaga petitsiooni, milles kutsutakse tühistama patendid COVID-19 vaktsiinidele ja ravidele, muutmaks need kättesaadavaks kõigile.

Virtuaalne petitsioon, mille organiseeris globaalne kodanikualgatuse ühendus Avaar, esitati enne neljapäeval aset leidvat individuaalse omandi õigustega seotud kaubanduse nõukogu (TRIPS) istungit.

Petitsioon on adresseeritud kõikidele valitsustele, WTO liikmetele ja ravimifirmadele.

«Me kutsume teid kiiresti tagama igaühele ligipääs elusid päästvatele COVID-19 vaktsiinidele, ravidele ja varustusele,» öeldi petitsioonis.

Patendid tuleb tühistada, tehnoloogilisi teadmisi vabalt ja avalikult jagada ning kasusaamist ei tohi selle pandeemia ajal lubada, rõhutatakse petitsioonis.

«Valitsused, teadlased ja ravimifirmad peavad tegema koostööd ja ühendama ressursid tagamaks, et kedagi ei jäeta maha. Pandeemia ei ole läbi enne, kui ta on läbi kõikjal,» öeldakse petitsioonis.

Laborid ja ravimifirmad kogu maailmas teevad aktiivselt tööd, et valmistada ohutuid ja tõhusaid vaktsiine COVID-19 vastu.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on 52 vaktsiinikandidaati jõudnud inimkatseteni ning neist 13 viimasesse massitestimise etappi.

Väljatöötamisel on veel 162 vaktsiinikandidaati.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles