Aamisepp: saabuval aastal saame vajadusel teha kaks korda rohkem koroonateste (7)

Erkki Erilaid
Copy
Rainar Aamisepa hinnangul on suuremahulise testimise vajadust veel kuni 18 kuud.
Rainar Aamisepa hinnangul on suuremahulise testimise vajadust veel kuni 18 kuud. Foto: Mihkel Maripuu

SYNLABi laborites on olnud maruline aasta. Ettevõtte juhatuse esimehe Rainar Aamisepa sõnul on viimased üheksa kuud käinud töö kolmes vahetuses ja 24/7. Tehtud on üle kaheksa miljoni analüüsi, millest kümnendik on seotud koroonapandeemiaga. Tänavu on tulnud juurde palgata 40 protsenti uusi töötajaid ja laborifirma müügitulu paisub mullusega võrreldes ilmselt enam kui kaks korda. Mis õigupoolest toimub koroonarinde kaevikutes?

Kui palju SYNLABis praegu koroonaproove analüüsitakse ning kuidas need Eesti ja Soome vahel jagunevad?

SYNLABi ööpäevane jõudluse piir on praegu 8000 – 10 000 testi, reaalselt teeme 5000–6000 testi päevas. Viimase nelja nädala jooksul on maht olnud 30 000 koroonaviiruse testi juures nädalas. See moodustab alla kümnendiku SYNLABi Tallinna laboris analüüsitavate testide kogumahust.

Soomes juurutasime oktoobri algusest Tallinna laboriga sarnase tehnoloogilise protsessi koos mõningate uuendustega automatiseerimise vallas. Seal teostame orienteeruvalt 50 000 testi nädalas, neist enamiku riikliku tellimuse raames. Kokku oleme hetkeseisuga SYNLABi Tallinna laboris teostanud üle 750 000 koroonaviiruse PCR-proovi, neist üle 420 000 Eestile.

Kui palju inimesi on praegu koroonatestide tegemisega hõivatud?

Üle Eesti tegeleb testimisega 650 inimest, kellest ligi 350 on proovivõtjad ja registraatorid, üle 110 inimese töötab kõnekeskuses ning 80 inimest teevad SYNLABi Tallinna koroonatestimise laboris kolmes vahetuses tööd. Lisaks töötab kodutestimise brigaadides 40 inimest, autojuhte proovide transpordiks on 30, protsesside tugiteenustega on ametis 70 inimest. Sel nädalal kirjutasime alla lepingule Tallinkiga, kellega koostöös koolitasime 60 kõnekeskuse töötajat, pakkumaks tuge meie üha kasvava koormusega avaliku testimise kõnekeskusele.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles