AK Tagasivaade: möödub kümnend, mil nutikas tehnoloogia murdis maailma (1)

Jaak Vilo
, Tartu Ülikooli arvutiteaduse instituudi juhataja
Copy
Oculus Rifti virtuaalreaalsuse prillide katsetamine.
Oculus Rifti virtuaalreaalsuse prillide katsetamine. Foto: ROBYN BECK/AFP/Scanpix

Sisenesime möödunud kümnendisse nutitelefonide, sotsiaalmeedia, pilvelahenduste ja voogedastuse võidukäigu alguses. Kümne aastaga on tehnoloogiafirmad teinud võimatuna tundunut ning asendanud maailma väärtuslikemate ettevõtete edetabelis ka naftafirmad. Kümnendi arengule vaatab tagasi Tartu Ülikooli bioinformaatika professor akadeemik Jaak Vilo  

Üha kiiremad, väiksemad ja odavamad arvutid ja nutiseadmed koos mobiilse ja ülikiire valguskaablipõhise internetiga tagasid universaalse ligipääsu ja võimaluse hakata hulgi tarbima uudseid teenuseid. Teadusemaailmast otse teenustesse jõudnud suured läbimurded tehisintellekti alal panid aluse kasutajakesksematele lahendustele, internetiotsingust poesoovituste, kõneassistentide ja pildianalüüsini.

Olime tunnistajaks krüptorahade esimese laine hullusele ning autonoomsete isejuhtivate sõidukite ja robotite linnapilti jõudmisele. Kui alles Skype tõi alates 2004. aastast võrku massilise kõneteenuse, siis praeguseks voogedastatakse üle interneti praktiliselt kogu televisioon ja koroonaperioodile omaselt kaugõpe ning videokonverentsidki.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles