Valitsus võttis vastu Covid-19 tervisekriisi ületamise plaani

BNS
Copy
Peaminister Jüri Ratas
Peaminister Jüri Ratas Foto: Tairo Lutter

Valitsuskabinet kiitis teisipäeva õhtul nõupidamisel heaks sotsiaalministeeriumi eestvedamisel koostatud tervisesüsteemi plaani koroonakriisi ületamiseks 2021. aastal.

Plaan koondab seni tehtud ja edasisi tegevusi Covid-19 haiguse leviku pidurdamiseks, tervishoiusüsteemi toimepidevuse tagamiseks ja ühiskonna tavapärase toimimise juurde naasmiseks.

Sotsiaalminister Tanel Kiige sõnul on alates aasta algusest tehtud olukorra operatiivset seiret ning vastavalt vajadusele rakendatud viiruse levikut pidurdavaid piiranguuid.

«Tervishoiusüsteemi eesmärk on tagada tervishoiuteenuste kättesaadavus nii koroonapatsientidele kui ka kõigile teistele abivajajatele ning Covid-19 vastase vaktsineerimise võimaldamine Eesti elanikkonnale,» ütles Kiik. «Covid-19 kriisi lahendamise edukus sõltub nii ametkondade, erasektori kui elanikkonna panusest.»

Plaan võtab kokku juba tehtud ja kavandatavad tegevused: tõsta elanikkonna, asutuste, ettevõtete teadlikkust, hoolekande- ja meditsiinipersonali valmisolekut, toetada elanikkonna ja eesliinitöötajate vaimset tervist ja arendada tervishoidu toetavaid IT-lahendusi.

Prioriteet on nakatunute kiire diagnoosimine ja ravi, olukorra seire, teadus- ja rahvusvaheline koostöö ning piisav isikukaitsevahendite ja ravimite varu.

Plaan võtab kokku vajalikud ümberkorraldused ja investeeringud raviasutuste valmisoleku tõstmiseks ning nakkuskontrolli tõhustamiseks.

Plaan viiakse ellu peamiselt 2021. aasta lõpuks, eeldades et koroonavaktsiinid jõuavad Eestisse ning vaktsineerimist alustatakse selle aasta lõpus. Plaanis on ka pikaajalised tegevused nagu Tallinna haigla rajamine 2027. aastaks, et tõsta edaspidi sarnastele olukordadele reageerimise võimekust.

Plaani koostasid sotsiaalministeerium koos terviseameti, Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse, haigekassa, ravimiameti ning tervise arengu instituudiga. Plaani uuendatakse vastavalt olukorra muutumisele ning tegevuste seisu monitooritakse regulaarselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles