Tuhandetel on töötuskindlustus läbi, kuid uut ametit ei paista kusagilt

Erkki Erilaid
Copy
Tallink Grupp teatas oktoobris, et koondab Eesti ettevõtetes kuu jooksul ligi 550 töökohta. Aasta lõpuks on Tallinki Eesti töötajate arvu vähendanud 1200 inimese võrra.
Tallink Grupp teatas oktoobris, et koondab Eesti ettevõtetes kuu jooksul ligi 550 töökohta. Aasta lõpuks on Tallinki Eesti töötajate arvu vähendanud 1200 inimese võrra. Foto: Sander Ilvest

Töötukassa andmetel kaotas pandeemia esimese laine ajal 13. märtsist mai keskpaigani töö 22 000 inimest. Praeguseks on neist endiselt tööta üle 6600, kellest 4300-l oli õigus kindlustushüvitisele.

Kuna töötuskindlustust makstakse vastavalt kindlustusstaažile vaid kuue kuni 12 kuu vältel, siis on tänaseks kindlustushüvitised juba lõppenud ligi 1600 inimesel. Pärast hüvitise kadumist on nad pidanud hakkama saama vaid 189-eurose igakuise abirahaga. 2700 inimesel on maksed lähikuudel lõppemas. Järgmisel aastal tõuseb küll nende töötutoetus 292 euroni, kuid ka sellest sissetulekust paljudel laenude ja igapäevakulutuste katmiseks ei piisa. Neil on hädasti vaja tööd, kuid töötuid tuleb järjest juurde ja ka tööpakkumiste arv ei suurene.

Keskharidusega Maria jäi töötuks tänavu aprilli alguses. Ta koondati väiksemast pealinna tootmisettevõttest kohe pärast seda, kui pandeemia puhkedes paljud ettevõtte kliendid oma tellimused üles ütlesid. «Juhtkond kutsus ühel päeval pikema etteteatamiseta töötajad koosolekule, kus teatati, et ollakse sunnitud pooled töötajad koondama ja teistele töötajatele taotlema töötukassast palgatoetust,» rääkis Maria. ­­«Koondatutel tuli lahkuda töölt juba sama päeva õhtul, kõik koondamisega seotud hüvitised maksti siiski välja, nii nagu seadus ette näeb.­­­­­­»­

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles