5 sammu eduni ehk kuidas saada säravaks ettevõtjaks

Copy
SOMA Jewellery asutaja Sofia Hallik
SOMA Jewellery asutaja Sofia Hallik Foto: Silver Mikkiver

Sul on märkmik täis põnevaid äriideid, aga ei tea, kust alustada ja rahastust saada? Vii need mõtted ellu Tallinna ettevõtluskeskuse abiga!

Tänapäeval võib igaüks lihtsa vaevaga luua oma ettevõtte, aga ainult väike osa neist lööb lõpuks läbi. Põhjus on lihtne – kogenematus ja läbimõtlemata tegevus mõjuvad firmale paratamatult halvasti. Selle vältimiseks tasub alustaval ettevõtjal alati pidada nõu ja konsulteerida asjatundjatega. Kõlab küll klišeelikult, kuid sellest on päriselt abi. Head nõu ja oskust pöörata tähelepanu kitsaskohtadele annavad Tallinna ettevõtluskeskuse pädevad konsultandid, kelle käest saab vastused kõikidele ettevõtlusega seotud küsimustele.

Tallinna ettevõtluskeskuse juhtivkonsultant Krista Kink
Tallinna ettevõtluskeskuse juhtivkonsultant Krista Kink Foto: Marika Talpas-Taltsepp

Tallinna ettevõtluskeskuse juhtivkonsultant Krista Kinki sõnul jõuab igal aastal nende juurde 200–300 ambitsioonikat huvilist, et saada tuge äriidee elluviimisel. Tasuta nõustamisteenusel saab teadmisi ja abi kõikvõimalike ettevõtlusega seotud küsimuste kohta, alates sobiliku ettevõtlusvormi valimisest kuni konkurentide analüüsi ja finantsprognoosini välja. Kõige enam küsitakse abi aga äriplaani koostamisel, sest korralik äriplaan on tihti toetuse ja rahastuse saamise eelduseks.

2016. aastal oli Sofia Hallik üks nendest ettevõtlushuvilistest, kes otsustas oma ehteäri Tallinna Ettevõtluskeskuse abiga ellu viia. „Värske ehtekunsti magistrandina otsustasin õpingutest saadud teadmised kohe kasutusele panna,“ räägib Hallik, kes on tänaseks juba disaini ja kunsti doktorant. Idee tekkimisest SOMA Jewellery asutamiseni kulus kokku umbes kolm aastat. „Kuna töökoja asutamine nõudis teatud investeeringuid, oli mu eesmärk saada starditoetust EAS-ist,” ütleb Hallik. Toetuse saamiseks tuli noorel ettevõtjal näidata ette korralik äriplaan, mille koostamisel tuligi appi Ettevõtluskeskus. „Keskuse pädevad konsultandid aitasid mul kogu äritegevuse korralikult lahti mõtestada ja toetuskõlbliku äriplaani koostada,” on Hallik konsultantidele tänulik. Tänu saadud toetusele võib nüüd nii mõnigi ehtehuviline külastada Veerenni tänaval SOMA Jewellery ehtepoodi ja stuudiot ning nautida ja soetada noore ehtedisaineri kätetööd.

Ka Töötukassa osakonnajuhataja Indrek Kaiv soovitab alustavatel ettevõtjatel nõu saamiseks pöörduda kõigepealt Tallinna Ettevõtluskeskuse poole, sest isegi väga põhjalikult ettevalmistatud äriplaan võib vajada konsultandi pilku. Nõustajatelt saab professionaalset tagasisidet ja nad annavad kasulikke soovitusi, mis soodustavad Töötukassalt toetuse saamist. Alates sellest aastast on toetuse suurus 6000 eurot, mis on hea stardiraha teenuse osutajale, näiteks ilu- ja isikuteenused, autoremont, koolitused ja konsultatsioon.

Nõustades sadu kui isegi mitte tuhandeid alustavaid ärisid, on Tallinna Ettevõtluskeskus pannud kokku nimekirja tüüpilistest murekohtadest, mille iga ärihuviline peaks enda jaoks kõigepealt lahti mõtestama.

1) Leia üles enda teenuse või toote erisus. Kui sisened turule, kus on samasugused teenused ja tooted olemas, siis selgita, mille poolest on sinu toode eriline ja kuidas teeb see kliendi elu paremaks või lihtsamaks.

2) Testi oma ideed potentsiaalse kliendi peal. See annab kindluse, kas sinu äriidee aitab kliendil õiget probleemi lahendada ja kui palju on klient valmis selle eest maksma.

3) Leia õige hind, mis katab kulud ja toob tulu. Tee selgeks, kust leida äritegevuseks raha. Variante on mitu: ühisrahastus, Töötukassa, EAS, äriinglid,  Prototron, RTK (Riigi Tugiteenuste Keskus), Ajujaht ja teised konkursid. Need on head ideede testimise kohad, kust saab peale rahastuse veel tuge mentorprogrammist ja koolitustest. Tulu on oluline, sest raha peab jätkuma ka siis, kui su äri ei arene loodetud tempos. Eriti praegu järsku muutuvas maailmas peab olema varuks plaan B.

4) Ära jää üksi – leia pädevad meeskonnaliikmed. Jagatud rõõm on poole suurem ja jagatud mure poole väiksem. Üksi toimetades võid joosta ummikusse, mistõttu on meeskonnaliikmete panus ettevõtte kasvamisel ülioluline. Kaasmõtlejaid ning kasulikku tuge ja taustinfot võid saada ka inkubaatorist ning eriala- või ettevõtjate ühendusest.

5) Püüa kõigepealt ise oma äriplaan valmis kirjutada. Oleme veendunud, et parima äriplaani kirjutab ettevõtja ise, sest just sina tunned oma ideed kõige paremini. Ettevõtluskeskuse nõustajad on alati valmis pakkuma nõu ja abimaterjale ning vaatavad plaani sinuga koos hiljem üle!

Tallinna Ettevõtluskeskus pakub nii telefoni-, meili- kui ka videonõustamist. Kui oled alustav ettevõtja, siis tasub alati küsida professionaalset abi ettevõttega alustamisel. Rohkem infot leiad veebilehelt www.tallinn.ee/ettevotjale.

Copy
Tagasi üles