ARVUSTUS Ütled «kurat» ja sirguvad õlad / Ja tuju on korraga hää

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Nicolas Cage veab Netflixi sarja «History of Swear Words» saatejuhi rollis. Huvitav, mida ta sellel pildil ütleb?
Nicolas Cage veab Netflixi sarja «History of Swear Words» saatejuhi rollis. Huvitav, mida ta sellel pildil ütleb? Foto: Netflix

Netflixi uus ­humoorikas aimesari keskendub ingliskeelsetele vägisõnadele ning saatejuhiks on valitud Oscari võitja Nicolas Cage («Leaving las Vegas», 1996). Aga sellest ajast saadik on Cage’i karjäär võtnud niisugused pöörded, et paljalt tema ekraanile ilmumine veab suu naerule.

Kuus 20-minutilist saadet võtavad vaatluse alla igaüks ühe angloameerika kultuuriruumis käibiva vägisõna. Esimeseks muidugi kõikehõlmav «f**k» ja siis tema kambavennad-õed «sh*t», «b*tch», «d*ck», «pu**y» ja «damn»; viimasest ei saa isegi ühtegi tähte tsenseerida. Arvestades, kui usinalt me selliseid sõnu oma igapäevakõnes ja veebi­kirjas pruugime, võiks ju midagi nende ajaloost teada.

See ajalugu esitatakse tempokalt ja animeeritud illustratsioonidele toetudes. Ekraanile ilmuvad eksperdid, kes vägisõnade teemal mõne raamatu kirjutanud või muidu neid uurinud, ning annavad oma püüdlikult vaimukaid kommentaare. Lükatakse ümber rahvaetümoloogia tuletised, mis iseenesest ju päris vaimukad. Oma kogemustest räägivad mõned äärmiselt sümpaatsed inimesed, kes on valitud sinna lihtsalt selleks, et oleks vahva vaadata, kuidas mõni võluv daam järjest «f*ck-f*ck-f*ck» tulistab.

Aimesarjas ei puudu ka päris­teadus. Seletatakse, kuidas vandudes vabanevad meie kehas adrenaliin ja teised hormoonid, ning tõestatakse lihtsa katsega, et see tõesti niimoodi on. Need osalised, kel lubati ropendada, suutsid kätt jääkülmas vees hoida mõnevõrra kauem kui karske suuga kontrollgrupp. Pealkirjas tsiteeritud Juhan Saare luuletuse sõnad räägivad ju sedasama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles