Arvustus Lasteaiakohtade väljavõitlemine haritud kriminaalide toel

Helen Pärk
, krimikriitik
Copy
Karsten Dusse, «Eneseabimõrvad». 
Karsten Dusse, «Eneseabimõrvad». Foto: Raamat

Kohalolu on hinnanguvaba ja armastav elamine hetkes. Selle ja veel paljude teiste nõuannete järgi hakkab oma elu ringi korraldama 42-aastane töösse uppunud, oma väikest tütart Emilyt harva nägev ning abikaasaga pidevalt tülitsev karistusõiguse advokaat Björn Diemel.

Kuigi väliselt on tegemist eduka ja jõuka professionaaliga, pole ta ikka veel saanud advokaadibüroo partneriks; olles küll oma kliendile staatusesümbol, on ta kõigi ümbritsevate jaoks vaid päh-advokaat, esindades igapäevaselt organiseeritud kuritegevust.

Tosin nädalat kohtumisi kohalolunõustaja Joschka Breitneriga ning seejärel viimase raamatus «Aeglustus möödasõidujoonel – kohalolu juhtidele» näpuga järge ajades muutub Diemel iga päevaga üha rahulikumaks ja kohalolevamaks. Korraga mõistab ta digipaastu tähtsust, hakkab teadlikumalt keskenduma, märkab kaasinimesi ilma hinnanguteta ja tajub nende sisemaailma, suhtub eelarvamustevabalt ümbritsevasse ning oskab toime tulla kannatamatuse ja ebakindlusega.

Kuid tema peamine klient, kõikvõimalike kahtlaste äriliste ettevõtmistega kuritegeliku organisatsiooni juht Dragan Sergowicz ei mõista kuidagi oma advokaadi uut maailmavaadet, mistõttu selline nürimeelsus saab talle saatuslikuks. Ja kuigi politsei, eesotsas Diemeli koolivenna Peter Egmanniga teeb pingutusi kuritöö lahendamisel, on ka seal töötavatel inimestel omad nõrkused, mis ei jää nutikal advokaadil juba märkamata.

Rahustav kriminaalromaan «Eneseabimõrvad» on ülimalt lõbus segu eneseabiõpikust ning ilmselgelt korduvalt üle võlli lendavast, rohkesse musta huumorisse kastetud krimiloost, kus lisaks poolele tosinale laibale leidub ka igaühe kohta põhjalik seletus, miks üks või teine tapetu oma kurva lõpu oli välja teeninud.

Kogu selle pead pööritama paneva mõrvatralli keskel kohtub lugeja ka teiste põnevate teemadega: eurotoetuste laiaulatuslikud kasutusvõimalused kavalate advokaatide kaasabil; lasteaiakohtade väljavõitlemine haritud kriminaalide toel; grupidünaamika; kuidas leida endas üles sisemine laps ning veel väga palju muudki paeluvat. Samuti väärivad tähelepanu vaimukad mõtteterad: «raha on materialiseerunud vabadus»; «dramaatika on kohalolu vastand»; «mõistuspärase inimesega on keerulisem manipuleerida kui mõistusepäratuga» ning teisedki huvitavad sõnaseadmised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles