Märt Põder: nuhkimishaav sõnavabaduse südames (3)

Märt Põder
Copy
Märt Põder.
Märt Põder. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Vabadusest sõna avalikult kasutada pole kasu, kui pideva passiivse jälgimise all olles asume tsenseerima ja alla suruma ka oma privaatsemaid mõtteid, kirjutab infovabaduse aktivist Märt Põder.

Samal ajal kui ministeeriumide turvaaukudega infosüsteemidest laaditakse illegaalselt alla koroonapatsientide delikaatseid andmeid ja gigabaitides piiratud ligipääsuga materjale, teevad ministrid ettepanekuid meie kõigi isikuandmete täiendavaks kogumiseks ning sõnumivahetuse turvalisuse nõrgestamiseks jälitustegevuse tarvis. Lausjälgimise võluvitsast unistamise asemel aitaks e-riigil ajastuga sammu pidada hoopis isikuandmete ülemäärasest kogumisest loobumine ja täielik läbipaistvus andmete osas, mille kogumise hädavajalikkus ning kooskõla privaatsuse põhiõigusega on ühemõtteliselt tõendatud.

Eestile on siiani häbiplekiks, et juba 2014. aastal Euroopa Kohtu poolt õigusvastaseks kuulutatud internetikasutajate seansiandmete üldine kogumine ja säilitamine on jätkuvalt elektroonilise side seadusest eemaldamata. Kohtu korduvalt kinnitatud seisukoht on, et sellise kogumise kohustus riivab eraelu puutumatuse põhiõigust ning sellest tuleks liikmesriikide seadustes loobuda. Kuigi Konservatiivne Rahvaerakond on väljendanud riigikogus muret ülemäärase nuhkimise pärast ja loonud riigikogus tänapäevase sõnavabaduse kaitseks toetusrühmagi, on erakonna ministrite soovitud muudatused elektroonilise side seadusse ohuks mõlemale põhiõigusele.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles