VIDEO JA BLOGI Ülejärgmisest nädalast lähevad Harjumaa ja Ida-Virumaa koolid üle lähiõppele (18)

Copy

Valitsuse pressikonverentsil selgusid koroonaviirusest tingitud piirangute leevendused ja pikendused, ühtlasi arutati valitsuse lagunemise põhjuste üle. 

Koroonapiirangud ja vaktsineerimine

Harjumaal ja Ida-Virumaal lähevad õpilased uuesti kooli alates 25. jaanuarist, seni toimub kaugõpe, välja arvatud 1.–4. klassis ning 9. ja 12. klassis. 

Valitsus pikendas teisi piiranguid teadusnõukoja ettepanekul 1. veebuarini. Veel otsustas valitsus muuta öise alkoholimüügi piirangut. Ratase sõnul lõpeb alates 26. jaanuarist öise alkoholimüügi keelu piirang, mis praegu on südaööst kuni kella 10ni. «Alates 27. jaanuarist kuni veebruarikuu lõpuni otsustas valitsus teha öise alkoholimüügi piirangu alates kella 22 kuni hommikul kella 10ni,» teatas Ratas. 

Sotsiaalminister Tanel Kiik lausus, et vaktsineerimisega liigume tõusvas tempos edasi. Ligi 15 000 inimest on vaktsineeritud. Vaktsineerimise tempot saab tõsta lähinädalatel, kuivõrd Eestisse saabub rohkem vaktsiine. Esimesed Moderna vaktsiini tarned on ka jõudnud Eestisse.

954 000 koroonavaktsiini doosi ostab Eesti ravimifirmalt Pfizer/BioNTechilt, nii saab vaktsineerida pea pool miljonit inimest. 

Hiljemalt aprilli lõpuks saavad kõik riskirühma liikmed võimaluse end vaktsineerida. «Siht on, et alates maikuust oleks vaktsineerimise võimalus kõigile Eesti elanikele tasuta kättesaadav,» ütles Kiik. 

Valitsuse lagunemine

Jüri Ratas selgitas, et valitsus astus tagasi kahtlustuse tõttu. «Kui ei oleks olnud seda kahtlustust Keskerakonna suhtes, mida prokuratuur ja kapo algatasid, arvan, et see koalitsioon oleks kestnud edasi,» ütles Ratas ja lisas, et Keskerakonna fraktsioon oleks abielureferendumi poolt hääletanud.

Rahandusminister Martin Helme leidis, et põhjus ei ole ainult korruptsioonis, vaid põhjus on selles, et Keskerakond ei tahtnud abielureferendumi hääletust.

Välisminister Urmas Reinsalu ütles, et üks asi on korruptsioonikriis, aga pingeid valitsuses oli juba varem. 

Pressikonverentsil osalesid peaminister Jüri Ratas, rahandusminister Martin Helme (EKRE), välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa) ja sotsiaalminister Tanel Kiik (Keskerakond).

Tagasi üles