Aasta arst Alice Lill: ka umbusklikud on koroonaviiruse tõsidusest aru saanud (2)

Alexandra Saarniit
Copy
Aasta arst dr Alice Lill.
Aasta arst dr Alice Lill. Foto: Remo Tõnismäe / Postimees

Tallinnas Stenbocki maja Riigipitsati saalis kuulutati reedel Aasta arsti tiitli saajaks Ida-Tallinna Keskhaigla (ITK) sisehaiguste keskuse juhataja Alice Lill.

Aasta arsti õnnitlesid peaminister Jüri Ratas ning arstile andis Kai Roosaare klaasskulptuuri üle sotsiaalminister Tanel Kiik.

Eesti Tervise Fondi juhataja dr Eero Merilind märkis, et 2020. aasta pani tervishoiusüsteemi toimimise tõsiselt proovile. «Valisime Aasta Arstiks 2020 Ida-Tallinna Keskhaigla Covid osakonna juhataja dr Alice Lille, kes töötab igapäevaselt raskete koroonahaigetega ning tänu kelle teadmistele ja töökusele on päästetud mitmeid inimelusid.»

«Näen siin tunnustust sisearstide igapäevatööle, mitte ainult Covid situatsiooniga seonduvale – paljude Eesti haiglate sisearstid on praegu piltlikult öeldes suure tule all,» lausus dr Alice Lill. «Tunnustus on alati meeldiv, eriti praeguse raske aasta keerulises situatsioonis. See annab rohkem vastutust ja loodetavasti ka võimaluse rääkida kaasa sisemeditsiini kitsaskohtadega seonduvast.»

Lill leiab, et oluline sõnum on ka see, et tunnustus tuli sisehaiguste erialale, sest töö on koroonakriisi tõttu enneolematult suure koormusega. «Siseosakonna haiged on rasked haiged, iga paranemine teeb rõõmu lähedastele, soojad sõnad tulevad nii haigetelt kui omastelt. Covid osakonna haiged kirjutavad meile praegu kirju, tänu ning häid soove on palju. Ka need, kes ei uskunud varem viiruse olemasolusse, on saanud aru, et see on tõsine haigus,» nentis Lill.

«Paraku on raskete haigete raviga seotud ka kaotused, valu ja elu lõppemine – tihtipeale omastele ootamatu, leppimatu situatsioon. Peame olema palju selgitajateks, kuulajateks, raske sõnumi edastajateks. Elu lõpu teemad vääriksid Eestis palju rohkem arutelu ja selgitamist,» rääkis Lill.

Aasta arsti tunnustamine.
Aasta arsti tunnustamine. Foto: Tiit Mõtus

«Möödunud aasta oli arstide aasta. Koostöö tervishoiuspetsialistide, valitsuse ja elanike vahel pole kunagi olnud nii tihe kui viimase 11 kuu jooksul, mil meil tuli õppida igal sammul elama uue ohtliku nakkusega. Seni on meil õnnestunud viiruse levikut kontrolli all hoida, kuid võitlus pole veel lõppenud. Meie arstid on nakkust üha enam tundma õppinud ja oskavad haigestunuid järjest tõhusamalt ravida. Loodetavasti juba lähitulevikus viivad ühised pingutused meid kindlale võidule koroonaviiruse üle,» ütles peaminister. 

Sotsiaalminister Tanel Kiik sõnas, et dr Lill on mitmendat põlve arst, kes on tunnustuse teeninud tänu professionaalsusele, pühendumusele ning empaatilisusele.

Kiik lisas, et 2020 läheb ajalukku kui pandeemia-aasta. «See oli raske ja kurnav periood kogu ühiskonnale ning koroonaviiruse levik seadis erakordsed väljakutsed meie tervishoiusüsteemile ja -töötajatele. Tänan südamest meie pühendunud tervishoiutöötajaid ning kõiki teisi eesliinitöötajaid nii avalikus kui erasektoris, kes panustavad iga päev ja iga tund meie tervise ning heaolu hoidmisse.»

«Eraldi soovin tunnustada Covid-19 osakondade kollektiive, kes keerulistes tingimustes patsientide elusid päästavad ning kes peavad pikkade tööpäevade jooksul erilist tähelepanu pöörama kõikidele turvameetmetele, et ise mitte haigestuda,» ütles sotsiaalminister.

Aasta arsti valisid meditsiiniuudiste portaali www.arst.ee lugejad ning Eesti Tervise Fond. Aasta arsti valiti tänavu juba 19. korda.

Alice Lill lõpetas Tartu Ülikooli raviosakonna 1995. aastal. «Kui ma alguses ülikooli lõpetades olin veendunud günekoloogia eriala õppija, siis sattudes toonasesse Mustamäe haigla sisehaiguste osakonda, võlus mind tarkade naiste trio: dr Ruth Marlei, dr Sirje Siim ja dr Katrin Nõukas. Tegin kannapöörde, otsustasin minna õppima sisehaiguseid, võlutuna sellest, kuidas inimesest ja tema haigustest tuleb aru saada ning kui palju tuleb lugeda, õppida, teada.»

Dr Lill lõpetas sisehaiguste residentuuri 2001. aastal, järgnes töö vanemarsti ametikohal PERHi sisehaiguste osakonnas aastatel 2001-2012.

2012. aastal alustas dr Lill tööd ITK sisehaiguste osakonnas, kus ta alustas arstina ja alates 2013 ka osakonna/keskuse juhatajana.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles