Eesti ettevõte haldab kümneid tuhandeid LEI koode üle maailma

Copy
Foto: Baltic LEI OÜ

Alates 2018. aasta algusest on kõigile juriidilistele isikutele kohustuslik noteeritud väärtpaberite ostul või müügil esitada kehtiv LEI kood. Sellest lähtuvalt tekkis üle maailma suur vajadus LEI koodide järele, mida kasutas edukalt ära Eesti ettevõte Baltic LEI OÜ.

Baltic LEI alustas LEI koodide väljastamisega Eestis 2017. aasta lõpus ning laienes peagi ka teistesse riikidesse. Esmalt laieneti Rootsi turule, peagi kinnitati kanda ka Norras. Järgneva aasta jooksul lisandusid veel Ühendkuningriigid, Itaalia, Prantsusmaa, Hispaania, Saksamaa, Holland ja Soome. Ettevõttel õnnestus laieneda ka väljapoole Euroopat, kus avati registreerimisteenus USAs, Kanadas, Austraalias ja Indias.

„Kuigi globaalse haarde saavutamine nõudis märkimisväärseid investeeringuid, toetas meid väga õigel ajal turule sisenemine. Vahetult pärast LEI koodide kohustuslikuks muutumist oli nõudlus kõrge ning aitas lühendada investeeringute tasuvusperioodi, kommenteeris ettevõtte tegevjuht Hendrik Lepp, kes on Baltic LEId juhtinud alates asutamisest. Lepa sõnul on tänaseks turg stabiilne ning kiire kasvu periood on asendunud igapäevase tegevusega efektiivsuse kasvatamiseks tugevas konkurentsikeskkonnas ellu jäämiseks. 

Baltic LEI on rahvusvahelise LEI koodide süsteemi katusorganisatsiooni GLEIF (Global Legal Entity Identifier Foundation) poolt tunnustatud registreerimisagent ning jälgib enda tegevuses kõiki katusorganisatsiooni poolt kehtestatud reegleid ja kvaliteedistandardeid. Viimaste järgimiseks tuli Lepa sõnul samuti teha märkimisväärseid investeeringuid IT süsteemidesse. Täna tuvastatakse Baltic LEI registreerimissaitidel juriidiline isik kohe taotlusprotsessi alguses, kontrollitakse tema staatust erinevatest registritest ning rakendatakse kõiki GLEIFi poolt nõutud hoolsus- ja teavitamisnõudeid, et ettevõtte andmed jõuaksid turvaliselt ja korrektsel kujul LEI koodide andmebaasi.

„Oleme väga uhked, et kümned tuhanded ettevõtted üle maailma kasutavad meie teenuseid ning loodame, et see aitab kinnitada Eesti kuvandit e-riigina. Oleme saanud palju positiivset tagasisidet meie registreerimissaitide kasutusmugavuse kohta ning kogu meie infrastruktuur on ehitatud Eesti arendajate poolt,“ sõnas Lepp. Ta peab ettevõtte edu saladuseks innovaatilist lähenemist võrdlemisi konservatiivses Euroopa ärikeskkonnas, kus e-lahenduste juurutamine on Eestiga võrreldes tagasihoidlik. LEI koodi taotlemine veebikeskkonnas on mugav vaheldus äriasjade ajamisele paberkandjal.

Copy
Tagasi üles