Ilvese reaktsioon Viilma artiklile: kaalun luterlikust kirikust lahkumist (70)

Meinhard Pulk
, reporter
Copy
Urmas Viilma, Toomas Hendrik Ilves
Urmas Viilma, Toomas Hendrik Ilves Foto: Mihkel Maripuu, Eero Vabamägi

EELK peapiiskop Urmas Viilma kirjutas täna ERRi arvamusportaalis loo kiriku diskussiooniküpsusest ning ühtsusest. President Toomas Hendrik Ilves reageeris arvamusartiklile Twitteris jõuliselt.

«Huvitav. Senine solvav ja kohati vihkajalik avalik käitumine mitme nn «vaimulike» poolt on viinud mind nii kaugele, et kaaluda üldse Luterlikust kirikust lahkuda,» lausus Ilves Twitteris.

Talle sekundeeris kunagine majandusminister Meelis Atonen. «Minu viisid nad sama kaugele. Alustuseks oma kiriku nõukogusse juba loobusin kandideerimast. No ei taha selle meeskonnaga kuidagi seotav olla,» tõdes Atonen.

Urmas Viilma märkis Postimehele, et selliseid säutse saab kommenteerida vaid Ilves ise. Küll aga pakkus Viilma mõne mõtte selle kohta, miks kirikut tajutakse teatud ringkondades solvava ja lõhestavana.

«Hea oleks analüüsida, mida kirik on ise öelnud ja siis kõrvale panna see, kuidas kõrvaltvaatajad, kaasa arvatud ajakirjanikud on tahtnud kirikut välja paista,» sõnas Viilma. «Ehk siis ma arvan, et meie tegelik nägu tuleb välja kiriku enda algatusel tehtud sõnumitest. Aga kui meiega tehakse intervjuu ning mulle või kellelegi teisele esitatakse küsimusi, siis need on juba selgelt suunatud ning puudutavad alati küsimusi, mis on ühiskonnas lõhestavad. Kui kiriku esindaja on sunnitud vastama, kuidas on olukord praegu, mitte seda, kuidas ta tahaks, et see olukord kunagi oleks, siis jääbki selline kuvand.»

Kommentaarid (70)
Copy
Tagasi üles