Kalev Stoicescu: mitte millegi eest saab ainult viis aastat (6)

Kalev Stoicescu
, Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur ja kolumnist
Copy
Kalev Stoicescu.
Kalev Stoicescu. Foto: Tairo Lutter

Navalnõi arreteerimisele järgnes õigusriigi groteskne paroodia, kirjutab Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur Kalev Stoicescu.

Nõukogude ajal räägiti palju süngeid anekdoote. Näiteks järgmine. Nõukogude inimene pandi istuma range režiimiga kolooniasse. Kambrikaaslased küsivad: «Palju anti?» Vastab: «Kümme.» Küsivad: «Mille eest?» Vastab: «Mitte millegi eest, ausõna!» Kambrikaaslased: «Ära valeta! Mitte millegi eest saab ainult viis (aastat)».

Vladimir Putin ja Venemaa valitsev eliit nähtavasti lootsid, et kartmatu kriitik ja võimude lokkava korruptsiooni paljastaja Aleksei Navalnõi jääb Saksamaale, elusalt või mitte.

Navalnõi elas üle FSB tapmiskatse Novitšoki mürkainega ja tal ei olnud teist teed kui naasta Venemaale. Ta on nüüd ainus kodumaal ja võõrsil silmapaistev ja arvestatav Putini režiimi vastane. Kõik ülejäänud on pagendatud või tapetud. Ta annab paljudele venemaalastele lootust, et Putini võimul on olemas alternatiiv ning vabu ja õiglasi valimisi, tsensuuri- ja propagandavaba ajakirjandust, sõltumatut kohtusüsteemi ja tõelist võitlust korruptsiooniga on võimalik saavutada ka Venemaal, varem või hiljem. Navalnõi läks tagasi, sest ta ei saanud maha jätta ja alt vedada oma toetajaid ja kodumaad.

Ta ütles Šeremetjevo lennujaamas vahetult enne arreteerimist ja Moskva äärelinna Himki politseijaoskonda sõidutamist, et ta ei karda. See sõnum võis kõlada Kremli kõrvadele ähvardavalt, sest Venemaa võimud tunduvad hirmunud. Meenub jälle nõukogude aeg, kui riik kartis üksikuid inimesi, sest tajuti õigesti, et nende taga on miljoneid toetajaid. Putin ei lasknud

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles