Hämarad käigud kommirahaga kõigutavad Valga vallavõimu (1)

Ülle Harju
, reporter
Copy
Valga vallavanemale Ester Karusele kuuluv kinnistu küünib Perve tänavani, mille mustkatte alla viimise vajalikkus tekitas küsimusi. 
Valga vallavanemale Ester Karusele kuuluv kinnistu küünib Perve tänavani, mille mustkatte alla viimise vajalikkus tekitas küsimusi. Foto: Arvo Meeks

Opositsioon plaanib umbusaldada Valga vallavõimu ja süüdistab piirilinna juhte juhte tegudes, millest paistavad nende hinnangul isegi korruptsioonitunnused.

«Algatame umbusaldusavalduse vallavalitsusele,» kinnitas üks Valga valla opositsioonijuhte, revisjonikomisjoni esimees Ivar Unt (RE) 29. jaanuari volikogu istungile plaanitud aktsiooni. Undi sõnul on Valga vallavalitsejate (Keskerakond ja EKRE) avalike skandaalide jada ja korruptsioonikahtlused ületanud taluvuse piiri.

Opositsioon leiab, et vallavanem Ester Karuse ning asevallavanemad Mati Kikkas ja Toomas Peterson on valla mainet sedavõrd kahjustanud, et nad tuleks ametist maha võtta.

Etteheidete hulgas on Valga Priimetsa kooli direktori Marina Krotova vallandamine väikese eksimuse eest (maksis remondimehest abikaasale lisatöö eest tasu ja preemiaid kokku veidi üle 1300 euro), keskerakondlase Igor Jallai määramine kooli ajutiseks juhiks, keskerakondlasest volikogu liikmele Viktor Mäele 1900-eurose kuupalgaga projektijuhi töökoha loomine vastutasuks erakonna liikmeks jäämise eest jne.

Kui nimetatud teod on opositsiooni hinnangul «järjepidev valla maine kahjustamine, läbipaistmatu ja korruptiivsete tunnustega personalipoliitika», siis vallavolikogu revisjonikomisjoni eilne akt viitab revisjoni hinnangul kõrgete vallaametnike konkreetsetele valgustkartvatele tegudele.

Ivar Unt ütles, et soovitab vallavanemal esitada politseile kuriteoteade. «Kui ta seda ei tee, esitame ise,» ütles ta.

Suur kombineerimine kommiraha nimel

Kui Tallinnas peab ametist pudenemiseks mahhineerima miljonite või vähemalt sadade tuhandetega, siis selgus, et piirilinnas oldi valmis maine ja töökohaga riskima vaid mõnesaja euro pärast.

Asevallavanem Mati Kikkas, kes avalikkuse ees hurjutas vallandatud koolidirektorit abikaasa premeerimise eest, slikerdas ise koos vallajuristist abikaasa Anastasyaga samaväärsete summade nimel.

Toetusetaotluses on ta märkinud alaliseks elukohaks ühes Valga valla külas asuva kinnistu, kus aga puudub eluhoone. 2019. aasta juunis kinnistu omandanud Anastasya Kikkas lasi seal asunud aiamaja lammutada.

Revisjonikomisjon tuvastas, et Anastasya Kikkas kuritarvitas valla huvitegevuse ja huvihariduse toetamise süsteemi. Nimelt maksab vald huvihariduse toetust lastele, kes sõidavad maalt linna huviringidesse – 150 eurot kvartalis lapse kohta. Toetus pole mõeldud Valga linnas elavatele lastele.

Perekond Kikkas elab Valga linnas, aga Anastasya Kikkas taotles ikkagi maalaste toetust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles