Tuleroaks langenud soojak süütas Männikul ka autod

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Tulekahju kustutas mitu ekipaaži.
Tulekahju kustutas mitu ekipaaži. Foto: Nõmme linnaosavalitsus.

Külmaperioodi kestmisel kasutatakse majapidamises ja ettevõtetes sageli ajutisi elektrilisi kütteseadmeid, mille ülekoormus võib põhjustada tuleohtlikke olukordi. Kolmapäeval põles Tallinnas Kraavi 55 lahtise leegiga ehitussoojak, mis süütas ka autod.

Kustutustöödel osalenud Nõmme päästekomando rühmapealiku Holger Enoki sõnul nägid kohale jõudnud tuletõrjujad, et soojaku põlemise kuumusest oli süttinud omakorda kaks kõrval seisvat sõidukit, millest üks muutus kasutuskõlbmatuks. Teisel sõidukil sulasid kuumusest küljepeeglid ja plastmassist välisdetailid.

«Tahan kõigile meenutada, et töökorras elektrisüsteemid on tuleohutuse tagamisel üheks olulisemaks võtmeteguriks. Iga aastal näeme mitmeid tulekahjusid, mida oleks saanud vältida, kui oleks järgitud elementaarseid elektriseadmete ohutusnõudeid,» pani Nõmme linnaosavanem Grete Šillis inimestele südamele.

Kustutustöödel osalesid Nõmme päästekomandost kaks päästeautot, lisaks üks päästeauto Lilleküla päästekomandost ja paakauto Hüüru Vabatahtlikust Päästekomandost. Kustutustööd kestsid poolteist tundi ja täpse põlengu põhjuse selgitab ekspertiis.

Päästetöötajad soovitavad kodumasinad, nagu näiteks tolmuimeja, peale selle kasutamist pistikust eemaldada. Mingil juhul ei tohi aga akude laadimisseadmeid jätta järelevalveta ning ühendatuna neid vooluvõrku kauemaks, kui seadme juhend ette näeb. Nii põhjustas hiljuti põlengu puldiga juhitava mänguauto pult, kus vanad patareid tekitasid lühise ja süütasid garaaži sisustuse.

Samasugused tagajärjed võivad olla ka katkiste pistikute ning lahtiste või katkiste pistikupesade ja lülitite kasutamise korral.

Kõik rikked ning puudused tuleb kõrvaldada koheselt pädeva elektriku poolt.

Päästeameti viis nõuannet, kuidas vältida tulekahju:

• Ära jäta vooluvõrgus olevaid elektriseadmeid järelevalveta.

• Iseseisvalt töötavad seadmed (näiteks külmkapp või veeboiler) olgu laitmatus tehnilises korras.

• Ära lae seadmeid (ka nt nutitelefoni) umbses kohas (nt patjade vahel või muude asjadega ümbritsetult) – seade võib üle kuumeneda ja süttida.

• Veendu seadme korrasolekus ja lõpeta selle kasutamine, kui sellel on nähtavaid vigastusi.

• Lähtu seadmete kasutamisel nende kasutusjuhendist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles