Julia Navalnajalt oodatakse uueks opositsiooni hääleks saamist (5)

Karl-Hendrik Pallo
Copy
Julia Navalnaja on eelmise aasta augustist saadik olnud rahvusvahelise meedia huviorbiidi keskmes.
Julia Navalnaja on eelmise aasta augustist saadik olnud rahvusvahelise meedia huviorbiidi keskmes. Foto: Kirill Kudryavtsev

Julia Navalnaja on viimase poole aasta jooksul Kremli vastutegevuse kiuste tõusnud oma abikaasa Aleksei Navalnõi kõrval teiseks Venemaa opositsiooni esindusnäoks.

«Miks te mind kinni hoiate? Kas ma olen mingeid seadusi rikkunud?» küsis Navalnaja (44), kui ta jaanuari lõpus vahistati. Naine oli teel Moskvasse meeleavaldusele, kuhu oli kogunenud tuhandeid inimesi, et nõuda tema abikaasa vanglast vabastamist.

Ta vabastati mõne tunni möödudes, kui protestid olid vaibunud, kuid Vene võimude kiire tegutsemine, et naisele jälile jõuda ja ta vahistada, näitab, et Kreml ei karda mitte ainult Aleksei Navalnõid, vaid ka tema abikaasat.

Julia Navalnaja tutvus oma tulevase abikaasaga 1998. aastal, kui oli lõpetanud Plehhanovi-nimelise Venemaa majandusakadeemia ökonomistina. Kaks aastat hiljem abiellunud paaril on 20-aastane tütar Darja, kes õpib nüüd USA Stanfordi ülikoolis, ja 13-aastane poeg Zahhar.

Enne tütre sündi töötas Julia Navalnaja pangas, kust lahkus emapuhkusele. Sealt naasnuna aitas naine mõned aastad abikaasa vanematel mööblit müüa, kuid otsustas pärast poja sündi ja mehe opositsioonilise karjääri õhkutõusu keskenduda ainult perele.

Kui Navalnõi sai esmalt tuntuks blogijana ja seejärel poliitikuna, siis tema naine on jäänud tähelepanu keskpunktist eemale. Ta on küll mehe meeleavaldustest osa võtnud ja toetanud ka tema linnapea- ja presidendikampaaniaid, kuid vähe avalikult esinenud. «Venemaal ei näe me poliitikute naisi meeleavaldustel, kuid poliitika tuleb tormina nende perede ellu vaatamata sellele, kas see neile meeldib või mitte,» viitas naine sellele, kuidas kogu tema pere on Vene võimude sihtmärk Navalnõi poliitilise tegevuse tõttu.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles