Väikelaen – aga miks ka mitte?

Copy
Foto: http://unsplash.com/

Kiirlaen on üks populaarne tarbimislaen, mis on loodud väiksemate väljaminekute katteks, juhuks kui hetkel rahatagavara ei ole. Kiirlaenul ei ole alati kõige parem maine, kuid iga laen on mõistlik, kui see võtta eesmärgipäraselt ja vastutustundlikult. Kui sa oled mõtlemas, kas võtta kiirlaenu või mitte, siis tasub sul edasi lugeda. Oleme koostanud väikese ülevaate, millisel juhul on mõistlik kiirlaenu võtta ja millisel juhul mitte, ning mida üldse enne kiirlaenu võtmist tähele panna.

Kindlasti mitte – emotsiooniostud 

Jalutad kaubanduskeskuses ringi ja imetled kõiki ilusaid asju, mida tahaks endale lubada. Silmitsed uusi saapaid, mida alles hiljuti sõbranna jalas kiitsid, või proovid kõige uuemat iPhone’i, mille suurepäraseid omadusi sõber demonstreeris. Endal on ju küll korralikud saapad olemas ja telefon ka täiesti töökorras, kuid tunned, kuidas isu nende ilusate asjade vastu kasvab, samas kui rahakotis haigutab tühjus. Ühtäkki aga enam ei suuda vastu panna ja leiad mõttes õigustusi, et selle jaoks ju kiirlaenud ongi... Siiski, emotsiooniostude jaoks kiirlaenu võtta ei tasu. Kuigi võib tunduda, et paarsada eurot laenata pole ju midagi hullu, siis tasub meeles pidada, et kiirlaenud on üsna kõrge intressiga ja paarisajast eurost tuleb tunduvalt rohkem tagasi maksta. Emotsiooniostudest saadud rõõm ja rahulolu kaob tavaliselt kiiresti ja juba uuel nädalal võivad olla uued soovid, samas kui võetud laenu maksad sa tagasi veel mitmeid kuid. See hetkeline nauding lihtsalt ei ole väärt seda suurenenud rahalist kohustust. 

Kindlasti mitte – luksusliku elustiili viljelemine

Iga inimene tahab olla hinnatud, eriline, silmapaistev. Kõige lihtsam on seda teha ilusate disainerriietega, lahedate pidudega, luksuslike reisidega, mida Instagramis jagada, hoolimata sellest, et sul ei ole sellist rahalist sissetulekut, mis seda võimaldaks. Sellest tuleneb ka ütlus "We impress people we don’t like with money we don’t have”. Paljud sirutavadki käe sellises olukorras laenude poole, et finantseerida oma luksuslikku elustiili, millega teistele muljet avaldada. Jah, üksikuteks suuremateks reisides võib reisilaenu ehk võtta, kuid kindlasti ei tohiks laenu abil finantseerida elustiili, mida tegelikult ülal pidada ei jõua. Pikas perspektiivis on selline käitumine majanduslikult väga ebamõistlik ja võib tekitada hoopis rahalisi raskusi. 

Kindlasti mitte – teiste laenude tagasimaksmine

Väikese sissetuleku juures võib laenu võtmine olla väga ahvatlev, kuid sellest võib kujuneda väga nukker ring, kus laenu võetakse teiste laenude tagasimaksmiseks. Kiirlaen on kõrge intressiga ja seda ei tasuks võtta teiste laenude tagasimaksmiseks. Kui sul on kogunenud mitmeid kõrge intressiga laenusid, siis tasub mõelda laenude refinantseerimise peale. See tähendab, et sa võtad soodsama intressiga laenu mõistlikult pika perioodi peale, et igakuised laenumaksed oleksid jõukohased, ning tasud selle rahaga ära kõik oma kõrgema intressiga laenud.

Jah, tasub kaaluda – eesmärgipärased ostud

Kiirlaen võib olla mõistlik rahaline vahend, kui sul vaja teha mõned eesmärgipärased ostud. Näiteks sa oled juba pikka aega mõelnud uue külmkapi või muu kodutehnika soetamise peale ja sa leiad sobiva toote olulise sooduspakkumisega, kuid on palgapäevani veel loetud päevad aega. Sellisel juhul võib tõesti kaaluda laenu võtmist. Kindlasti tasub enne siiski mõelda läbi ka muud variandid – kas järelmaks oleks soodsam? Kas kannatab seda ostu edasi lükata, et selle jaoks veidi raha koguda? Kas sellist summat laenates saaks võtta ka soodsama intressiga tarbimislaenu?

Jah, tasub kaaluda – hädavajalikud väljaminekud

Elus tuleb ootamatusi ette, mille peale oma eelarvet planeerides ei mõtle. Selle juhtumise tõenäosus on lihtsalt liiga väike. Üheks selliseks valdkonnaks on tervisega seonduvad kulud. Olgu selleks ravimid, arsti visiiditasu, taastusravi vms. Tervis on inimese kõige olulisem vara ja selle eest hoolitsemist ei tohiks edasi lükata. Teiseks on ootamatud remondivajadused. Ei ole mõeldav, et korteris toimunud veeavarii puhul jääd järgmist palgapäeva ootama, enne kui remondimehe kutsud. Samuti on autodel kalduvus just kõige ebasobivamal hetkel hakata iseloomu näitama. Kui sa autot igapäevaselt ei kasuta, siis pole probleemi, aga juhul, kui see on vajalik sulle tööl käimiseks, siis on oluline sõiduk kiirelt taas töökorda saada. Selliste ootamatute väljaminekute puhul võib mõelda kiirlaenu võtmisele. 

Kiirlaenu võtmine peab olema läbimõeldud otsus

Laenu võtmine ei ole kunagi üheselt hea või halb. Kõik oleneb sellest, millisel eesmärgil laenu võtta, kas selle tagasimaksmine on jõukohane ning kas enne laenu võtmist tehakse põhjalikku kodutööd. Kiirlaen võib olla abiks ootamatute tervisekulude katmiseks või auto kiireks remondiks, kuid kindlasti ei tasu laenu võtta emotsiooni ajendil ja üle oma rahaliste võimete elamiseks. 

Kiirlaenul on kõrge intress ja sellega peab arvestama. Samas, laenuandjatel on erinevad tingimused ning väga oluline on laenusid võrrelda enne otsustamist. Lisaks intressile peab arvestama lepingu tasudega, mis mõnel juhul võib lisanduda. Samuti tasub igaks juhuks end kurssi viia laenu pikendamise võimalusega ja pilk peale visata viiviste hinnakirjale. Laenuandjad küsivad laenu taotledes sinu viimase kuue kuu kontoväljavõtet, mille põhjal nad otsustavad, kas ja kui palju nad laenu väljastada saavad. Enne laenu võtmist tasub ka ise teha mõned arvutused, et aru saada, mida igakuine laenumakse sinu eelarvega teeb ja kas sa pead mõnest hüvest selleks ajaks loobuma või mitte. 

Head keskkonnad kiirlaenude võrdlemiseks on näiteks parimkiirlaen.ee ja tarbimislaen.ee, mis aitavad sul teha läbimõeldud otsuse. 

Tähelepanu

Enne laenutaotluse esitamist ja -lepingu sõlmimist tutvu tingimustega, pea nõu asjatundjaga. Parimkiirlaen.ee ja Tarbimislaen.ee ei paku laenusid ja on finantsvõrdlusplatvormid. Finantsvõrdlemise teenused on tasuta ja ei too kaasa mingeid kohustusi.

 

 
Copy
Tagasi üles