Viiendik bitcoinidest on tõenäoliselt igaveseks kadunud

Change
Copy
Foto: pexels.com

Maailma vanima krüptoraha Bitcoini kogusel on piirmäär 21 miljonit. Tänasel päeval on sellest ringluses ligikaudu 18,6 miljonit ning ülejäänud 2,4 miljonit veel kaevandajatele saadaval. Hinnanguliselt 20% ringluses olevast kogusest on aga kadunud või kättesaamatu. Uurime, miks see nii on.

3,7 miljonit kadunud Bitcoini

Mis tahes varad on avatud erinevatele ohtudele, olgu see siis kadumine, vargus või hävimine, ning Bitcoin pole selle koha pealt erand. Kuigi on võimatu täpselt öelda, kui suur hulk maailma esimesest krüptorahast on “tuulde lennanud”, võib pilgu Bitcoini plokiahelale heites, saada üsna hea ettekujutuse. Eelmise aasta juunis avaldas plokiahela analüüsimisega tegelev firma Chainalysis raporti, milles toodi välja, et 3,7 miljonit Bitcoini pole viimased viis või enam aastat kordagi liikunud. See annab alust arvata, et nende Bitcoinide omanikel pole oma varadele erinevatel põhjustel ligipääsu ning see võib suure tõenäosusega korstnasse kirjutada.

Kaotsi läinud salajased võtmed

Üks peamiseid viise, kuidas krüptoraha saab kaduda, on krüptorahakoti salajaste võtmete (ingl. private keys) kaotamine. See ei tähenda, et bitconid seetõttu õhku haihtuvad, vaid et kasutaja ei saa salajase võtme puudumisel oma krüptovaluutat kulutada. 2017. aasta lõpus kirjutas The Telegraph loo õnnetust Wales’i mehest, kes viskas oma arvuti kõvaketta prügimäele, mõistes hiljem, et sinna oli salvestatud tema Bitcoini rahakott koos 7500 Bitcoiniga.

Meie seast lahkunud krüptoraha omanikud on samuti hulga kadunud Bitcoinide taga. Kui Kanada krüptoraha kauplemiskeskkonna QuadrigaCX asutaja Gerald Cotten suri, võttis ta manalateele kaasa hulgaliselt krüptoraha, sealhulgas ligi 1000 Bitcoini. Nimelt oli mees ainus, kellel oli ligipääs krüptobörsi kasutajakontode paroolidele.

Satoshi Bitcoinid

Bitcoini salapärane looja Satoshi Nakamoto oli ühtlasi esimene Bitcoini kaevandaja. Varajastel aastatel kaevandas ta ligikaudu 1,1 miljonit Bitcoini, mis on täna väärt peaaegu 30 miljardit eurot. Sellest ajast alates ei ole Satoshi oma varandust puudutanud, andes mõista, et ta kas ei saa või ei taha oma vara käibele paisata. Seetõttu ollakse valdavalt üksmeelel, et Bitcoini arhitekti(de) krüptoraha saab ringlusest välja arvata, vähendades seeläbi saadaolevat pakkumist.

 
Copy
Tagasi üles