ÜLEVAADE Zelenskõi pitsitab Vene naftalt ja Donbassi söelt teenivaid oligarhe (2)

Karl-Hendrik Pallo
Copy
Venemaa president Vladimir Putin (paremal) kohtumas Ukraina oligarhi Viktor Medvedtšukiga möödunud aasta oktoobris.
Venemaa president Vladimir Putin (paremal) kohtumas Ukraina oligarhi Viktor Medvedtšukiga möödunud aasta oktoobris. Foto: Aleksei Družinin / TASS / Scanpix

Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi otsuse sulgeda kolm telekanalit tingis neid omavate oligarhide Viktor Medvedtšuki ja Tarass Kozaki illegaalne äri Venemaa ja selle okupeeritud Ida-Ukraina Luganski ja Donetski regiooniga.

Kuigi ametlikku Ukraina luureagentuuri (SBU) raportit, millele Zelenskõi otsus tugines, pole avalikustatud, on ajakirjanduses kahe ärimehe tegevust korduvalt lahatud.

Medvedtšuk kuulub Ukraina jõukamate inimeste hulka ja on riigi rikkaim teadaolev nn Vene maailma (Russki mir) edendaja. Ukraina investeerimisfirma Dragon Capital on hinnanud tema vara 641 miljonile eurole. Medvedtšuk toetab oma rahaga suurt osa Ukraina venemeelsest propagandast. Ukraina parlamendi liiget Kozakki teatakse ühtlasi kui Lvivi oblasti magnaati.

Ukrajinska Pravda lekitatud SBU materjalide kohaselt on Medvedtšuki ja Kozaki rikkuse taga ennekõike Venemaa naftatööstus ja Venemaa okupeeritud nn rahvavabariikidest ebaseaduslikult Ukrainasse imporditud kivisüsi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles