Kuidas lubada endale suuremaid väljaminekuid?

Copy
Foto: unsplash.com

Paratamatult tekib teatud hetkedel vajadus mõne suurema ostu tegemiseks. Olgu selleks köögimööbli väljavahetamine või uue auto soetamine. Siiski, kui oled plaaninud oma teise pensionisamba raha kulutada selliste asjade rahastamiseks, siis tasub põhjalikult järgi mõelda. Targem on see raha siiski tuleviku heaolu jaoks jätta ja tarbeesemete soetamiseks teisi lahendusi leida. Milliseid lahendusi kasutada?

Finantsklassika – raha kogumine

Kõige kindlam ja turvalisem viis oma soovide finantseerimiseks on muidugi raha kogumine. Riskivaba ja lollikindel lahendus, kuid olenevalt vajaminevast summast võib see väga kaua aega võtta. Regulaarne säästmine aitab sul oma rahalist toimetulekut parandada ja ootamatute väljaminekute korral on väiksemad kogutud summad kindlasti abiks. Mida aga teha, kui kogumine hetkel ei ole lahendus, mis kiire tulemuseni viiks?

Millal on mõistlik laenata?

Kui piisava rahasumma kogumine ei ole võimalik, siis suuremate väljaminekute katmiseks laenu võtmine võib olla täiesti mõistlik lahendus. Kvaliteetne köögimööbel, vastupidav kodutehnika ja hea sõiduauto, mis kestavad aastaid, on väärt investeeringud. On täiesti arusaadav, et korraga ei pruugi käepärast olla sellist summat, mida nende nimel välja käia. Väikelaen või tarbimislaen ongi loodud just selliste olukordade jaoks.

Kindlasti ei tasu laenuga finantseerida emotsioonioste. Seadmed, asjad, mis sinu heaolu pikaajaliselt suurendavad, on mõnikord laenu võtmist väärt. Kas pigem remontida mitmendat korda sama autot või oleks aeg see lõpuks välja vahetada? Mingil hetkel on juba majanduslikult mõistlikum paremas töökorras auto soetada.

Kui oled erinevad võimalused läbi kaalunud ja laen tundub mõistlik lahendus, siis kuidas edasi toimida ja õige laen valida?

Leia õige laenupakkumine

Kui oled teinud läbimõeldud otsuse ja siiski leiad, et laenu võtmine on lahendus, siis järgmine samm on õige laenupakkumise leidmine, mis võib osutuda parajalt keeruliseks, kuna erinevad laenupakkujaid on turul üsna palju.

Laenupakkumise võtmise eelduseks on, et sul on täpselt teada, kui suur summa sul on vajalik laenata. Lisaks põhiosa maksetele tuleb laenude puhul tasuda intressi, siis tasub laenata nii palju kui vaja, ent alati nii vähe kui võimalik. Oluline märksõna laenupakkumiste võrdlemise juures on krediidikulukuse määr. See protsent arvestab lisaks intressile laenu hinna sisse ka lepingu sõlmimise tasu ja muud laenu võtmisega seotud kulud ja seega räägib laenu hinna kohta õigemat lugu kui ainult intressi alusel võrdlemine.

Tagatisega või tagatiseta laen?

Kui oled otsimas sobivat laenupakkumist, siis tasub mõelda ka sellele, kas valida tagatisega laen või ilma tagatiseta laen. Ilma tagatiseta laenusummad on reeglina väiksemad, kuna laenuandja ainsaks garantiiks on laenuvõtja lubadus laen tagasi maksta. Kui oled ostmas näiteks autot, siis sihtotstarbelise autolaenu puhul võib olla tegemist tagatisega laenuga. See tähendab, et laenusummad võivad olla suuremad, kuid laenu tagatiseks on soetatud sõiduk. Rohkem saad erinevate tagatisega laenude kohta lugeda https://www.tagatislaen.ee/

Kus erinevaid laenusid võrrelda?

Eesti laenuandjad pakuvad erinevas summas laenusid ja kahjuks väga äärmusliku intressiga, seega tasub võtta aega, et kodutööd teha. Enne laenutaotluse tegemist tasub kindlasti võrrelda kõiki võimalikke variante, et leida kõige soodsam laen. Siinkohal on sulle suureks abiks https://www.laen24.com/, mis on üks lihtsamaid laenude võrdlemise lehekülgi. Laen24 veebist leiad ülevaated erinevate laenuandjate ja nende tingimuste kohta.

Tähelepanu

Enne laenutaotluse esitamist ja -lepingu sõlmimist tutvu tingimustega, pea nõu asjatundjaga. Laen24 ja Tagatislaen ei paku laenusid ja on finantsvõrdlusplatvormid. Finantsvõrdlemise teenused on tasuta ja ei too kaasa mingeid kohustusi.

Copy
Tagasi üles