Rakvere abilinnapea: see on südamlik skulptuur

Margus Martin
, reporter-toimetaja
Copy
Võidutöö «8-aastane Edith» makett.
Võidutöö «8-aastane Edith» makett. Foto: Ain Liiva / Virumaa Teataja

Äsja lõppes Lääne-Viru maakonnakeskusesse püstitatava skulptuuri ideekavandi võistlus. Napi viie kandidaadi hulgas pälvis võidu töö nimega «8-aastane Edith», mille autorid on Gea Sibola Hansen ja Mai Šein. Nii kerkib sügiseks kuulsast Vallimäe tarvast kiviviske kaugusele Pikal tänaval Rakvere aukodaniku Edith Kotka-Nymani skulptuur. Kotka-Nyman edendas Rakvere ja Rootsi Sigtuna kommuuni sõprussuhteid ning on üks kahest linna aukodanikust. Esimesena pälvis selle au helilooja Arvo Pärt, kelle skulptuur – jalgrattaga muusikat kuulav poiss Keskväljakul – on pea sama populaarne kui tarvas.

Rakvere abilinnapea Laila Talunik (pildil), kuidas hindate võidutööd enda kui skulptori seisukohast?

Žürii aruteluga ma kursis pole, sest žüriisse ei kuulunud. Olen rahul, sest see skulptuur sobitub hästi sinna keskkonda ja moodustab hea terviku teise ­aukodaniku skulptuuriga. Pärdi ja Kotka-Nymani skulptuuri vahel tekib hea sünergia.

Arvan, et enamikule inimestest uus skulptuur meeldib. Siin võiks näha toredat tulevikumustrit, kui mõelda, et aukodanikke tuleb edaspidi juurde.

Uus võimuliit kirjutas koalitsioonilepingusse, et Edith Kotka-­Nymanile püstitatakse skulptuur. Kas aukodanikele pühendatud taiesed saavad tavaks?

Rakverel ainult kaks aukodanikku praegu ongi: Arvo Pärt (aukodaniku nimetus anti 1995 – toim) ja Edith Kotka-Nyman (1998).

Skulptuuri idee pandi tõesti koalitsioonilepingusse. Selle autor oli Marko Pomerants, kes asjale impulsi andis. Komplekti mõttes sobib see väga hästi, sest ühele aukodanikule meil on skulptuur ja teeme teisele ka. Tuleviku kohta ei oska öelda. Praegu ei ole räägitud, kas Rakvere linn mingil ajal nimetab veel aukodanikke. Iseenesest oleks ju ilus seda tava jätkata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles