Sahara tolmu tõttu võib täna sadada kollast lund (5)

Andres Einmann
Copy
Sahara liivatolmu pilve tõttu võib päeval olla tavapärasest hämaram.
Sahara liivatolmu pilve tõttu võib päeval olla tavapärasest hämaram. Foto: Eero Vabamägi

Eesti kohale jõuab täna Põhja-Aafrikast Sahara kõrbest pärit liivatolm, mille tõttu võib maha sadav lumi olla kollaka varjundiga. Inimeste tervisele tuhandete kilomeetrite kauguselt pärit liivatolm ohtlik ei ole, kollast lund küll süüa ei tasu, kuid see tarkusetera peaks põhjamaa inimestele niigi selge olema.

Ilmateenistuse ilmaprognooside osakonna juhtivsünoptiku Taimi Paljaku sõnul võib Eestis ilm teisipäeval liivatolmupilve tõttu olla hägusam ja sombusem kui tavaliselt. Seda põhjustavad kõrgemates õhukihtides hõljuv tolm ja teised peenosakesed. «Sadu, mis lörtsi ja lumena tuleb, võib olla kergelt kollakam ehk mitte nii erkvalge, nagu värske lumi tavaliselt on,» selgitas Paljak.

Millise kontsentratsiooniga Aafrikast Eesti poole teel olev liivatolmupilv siia kohale jõudes on, sõltub paljudest asjaoludest. Tolmupilv tuleb Eestisse Rootsist üle Läänemere ja kuna ilmaprognoos lubab sellesse piirkonda sadu, sajab osa tolmust alla juba enne Eesti kohale jõudmist. Milline on aga tolmu täpne kontsentratsioon, on Paljaku sõnul väga keeruline ennustada.

Tema kinnitusel Sahara tolm teisipäeval Eestis ilma nii hämaraks ei muuda kui 2017. aasta 17. oktoobril Portugalist Eestisse jõudnud metsatulekahjude suits. Siis tuli koos tulekahjusuitsuga Eestisse samuti Sahara kõrbest pärit liivatolm ja kahe asja koosmõjul oli päev aastaaja kohta harjumatult hämar. «See juhtus sügisel, aga praegu on suund kevade poole ja päike on pilvede taga kõrgemal. Nii hämar ilm olema ei saa nagu tookord,» ütles Paljak.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles