Koroonaviirus täidab tänase ülemkogu

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Tšehhist tulevate autode piirijärjekord Breitenau lähedal. Saksamaa on üks kuuest riigist, keda Euroopa Komisjon ühisturu takistamise pärast korrale kutsub. 
Tšehhist tulevate autode piirijärjekord Breitenau lähedal. Saksamaa on üks kuuest riigist, keda Euroopa Komisjon ühisturu takistamise pärast korrale kutsub. Foto: David W Cerny/Reuters/Scanpix

Koroonakriis vajutas täna algavale Euroopa Ülemkogule juba ette pitseri nii tehniliselt kui ka sisuliselt: hoolimata tugevast soovist tulla Brüsselisse, kohtuvad liidrid taas videosillal ja kogu avapäeva räägitakse tõvetõrjest.

Eile ajakirjanikele anonüüm­suse tingimusel kohtumise ­sisu tutvustanud kõrge Brüsseli ametniku sõnul on põhiteemasid kolm: vaktsiinid, piirangud ja riikide koroonatõrjemeetmete tõttu ootamatult tekkinud uued barjäärid ühenduses.

«Mõni valitsus on astunud samme, mis mõjutavad ühisturgu,» nentis ta. ELi majandusruumi toimimist takistavate piirangute tõttu saatis ­Euroopa Komisjoni justiitsvolinik ­Didier Reynders korralekutsuva kirja kuuele liikmesriigile, nende seas Soomele.

Brüsseli esindaja rõhutas, et riikidel võib olla argumente, miks nad on drastilisi samme astunud. «Ülemkogu ei ole politseinik,» märkis ülemkogust rääkinud ametnik. «Kõiki aspekte tuleb arvesse võtta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles