Juuksevitamiinid, kasvufaasid ning nende seos juuste tervisega

Copy
Foto: Placent Activ Milano

Juuksevitamiinid pole teadusmaailma arengutest kõrvale jäänud. Minnes ajas ka vaid kümne aasta võrra tagasi, on selge, et praeguseks on palju parem ülevaade, mida on vaja juuste heaolu tagamiseks. Muidugi, katse eksituse meetodil sai juba sajandeid tagasi aimdust, mis toob kaasa tervemad juuksed. Teaduslik lähenemine on aga aidanud saavutada täpsust: millised on parimad vitamiinid juustele, millised harjumused toetavad juuksekasvu, millised on juuksekasvu kiirendavad tooted ning palju muudki olulist.

Parimad juuksevitamiinid ennetavad probleeme

See on täiesti normaalne, et soovid oma juuste eest hoolt kanda ja neid ilusamaks muuta. Ja seni kuni juustega pole probleeme, on kauneid kiharaid kerge loomulikuna võtta. Kõik, kes on maadelnud väljalangevate, murduvate või tuhmide juustega, hindavad terveid juukseid palju rohkem ning teavad, et mõnikord on vitamiinid juustele hädavajalikud.

Hea on teada, et päevas kaotame keskmiselt 70 kuni 100 juuksekarva ning see on täiesti ootuspärane. Muret on vaja tunda siis, kui väljalangevate juuste hulk märkimisväärselt suureneb. Ja ka siis, kui juuksed on haprad, kuivad või tuhmid. Kõik need tunnused annavad märku, et juustel on millestki puudu ning abiks võivad olla Placent Activ juuksevitamiinid.

Foto: Placent Activ Milano

Kuidas on seotud juuste vitamiinid ning juuste kasvufaasid?

Tänapäevaks on selgunud juuste eri kasvufaasid, mille tundmine aitab juuste eluolu paremini mõista. Väga tihti unustatakse, et juuksed ei kasva pidevalt. Juuksekasv toimub vaid anageense faasi ajal ning see on ka hetkeks, kus vitamiinid juustele on suurimaks abiks. Selles faasis hakkavad rakud hoogsalt tegutsema ning alguse saab uus juuksekarv. Ükskõik millisel ajahetkel on umbes 90% meie juukserakkudest just selles faasis. Anageense faasi kestvuseks on 3-10 aastat, juuksekarv kasvab selle aja jooksul iga kuu keskmiselt 1,25 sentimeetrit. Vitamiinid juuste kasvuks aitavad seda keskmist numbrit suurendada.

Eksogeenne faas on tihedalt seotud anageennse faasiga. Selles faasis tõukab uus juuksekarv vana juuksekarva välja. Kui vana juuksekarv eest lükatud, jätkub anageenfaas ning uus juuksekarv tungib pinnale.

Katageenne faas on tuntud ka kui taandarengufaas. Selles faasis on üheaegselt 1-2% juustest. Võrreldes pika kasvufaasiga, on katageense faasi pikkus vaid 1-2 nädalat ning selle aja jooksul muutub juuksekarva alumine osa nuiakujuliseks. Ja lõpuks telogeenne faas ehk puhkefaas. Suure töö ära teinud, sisenevad juuksed faasi, mis kestab 2-4 kuud ja milles on püsivalt 10-15% juuksekarvadest. See faas lõppeb juuksekarva väljakukkumisega.

Foto: Placent Activ Milano

Kuidas juuksevitamiinid aitavad?

Juuste vitamiinid on juuste kasvu toetamisel abiks just anageense faasi ajal – kui juuksed reaalselt kasvavad. Mida pikemaks anageenfaas venib, seda pikemaks saavad ka juuksed kasvada. Juuste kasvatamine on meie keha jaoks parajalt raske töö. Kui peaks juhtuma, et mõnest toit- või mineraalainest on puudu, on juuksekasvu aeglustamine üks esimesi samme, et keha varusid säästa.

Näiteks on uuringutega leitud, et juukseprobleemidega kipub käsikäes käima D-vitamiini ning rauapuudus. Mida vähem meil on rauda ja D-vitamiini, seda rohkem probleeme hakkab tekkima. Siin tulevadki mängu juuste vitamiinid, mis aitavad taastada vajaliku mineraal- ja toitainete hulga. Muidugi ei ole olemas tablette, mis kasvataksid üleöö tihedad ja kaunid juuksed. Kõik võtab aega.

Lisaks juuksevitamiinidele saab abi juuksekasvu seerumitest. Juba ampullidesse pakendatud seerum ise sisaldab kasulikke aineid, ent ka seerumi imendumiseks vajalik massaaž on äärmiselt kasulik. Massaaž aitab leevendada stressi ja pingeid ning ergutada verevoolu peanahka, mis omakorda toob rohkem vajalikke toitaineid aga ka hapnikku.

Foto: Placent Activ Milano

Ja mainimata ei saa jätta järjepidevuse olulisust. Muutused ei toimu päeva või kahega. Ka parimad vitamiinid juuste kasvuks vajavad vähemalt mõnda nädalat või paari kuud. Kindla rutiini loomine aitab garanteerida, et sa ei unusta enda eest hoolitsemist ning et juuksekasvu soodustavad vitamiinid saavad oma tööd teha. Ja siis on ka tulemusi oodata.

Copy
Tagasi üles