Koristamata ilusalongides varitsevad kliente mitmed terviseohud

Cleanella OÜ
Copy
Foto: Medisept.pl

Täid, kirbud, sügelised, sooleparasiidid, seenhaigused, erinevad viirused on vaid väike osa võimalikest terviseriskidest, kui tarbime iluteenuseid salongides, kus puhtusele suurt tähelepanu ei pöörata. Paraku leidub aga ka Eestis laitmatu hügieeniga puhaste ja ilusate salongide kõrval neid, kus isegi elementaarse korra hoidmine on jäänud mitmel põhjusel teisejärguliseks.

Eestis tegutseb pea iga nurga peal mõni salong, kus pakutakse iluteenuseid või muid tervist turgutavaid teenuseid. Kliendid, kes neid salonge külastavad hindavad peamiselt teenindaja oskusi, kuid ei oska pööra tähelepanu salongi puhtusele, sest heas usus eeldatakse, et hügieeniga on neis kohtades kõik hästi. Kuid, kas ikka on?

Hügieenitarvete müügi ja koolitamisega tegeleva ettevõtte Cleanella OÜ juht Angela Anton ütleb, et peamiselt esineb puhtusega probleeme keskmise ja väikese suurusega salongides, kus koristamise teenust endale lubada ei suudeta ja püütakse oma jõududega hakkama saada. Salongi loomisel aga alahinnatakse sageli koristamise osakaalu teenuse pakkumise juures. Mõeldakse rohkem sisustusele ja disainile, kuid kahjuks ei mõelda sellele, kuidas kõik need kujunduselemendid puhastatud saab, kas mööbel on puhastatav, millised on riiulid ja kes tegelikult puhtuse hoidmise eest vastutab.  

Puhastamata salongist minnakse koju ilusana, kuid lisaks koos mõne haigusega

Ilusalongide töökeskkonna ja töövahendite puhtust saab võrrelda teenuse kvaliteediga, mis näitab suhtumist oma töösse ja kliendisse. Kui sellele piisavalt rõhku ei panda, siis on suur võimalus salongis nakkushaiguste levikuks, mis võivad nii teenindaja kui kliendi organismi sattuda erinevaid kanaleid pidi - vee ja toidu kaudu, õhu ja pindade kaudu.

Foto: Medisept.pl

Neid juhtumeid, kui salongist on koju toodud kõhuviirus või mõni hingamisteede viirus, tuleb aeg-ajalt ikka ette. Üldjuhul sellele suurt tähelepanu ei pöörata ning suure kella külge ei panda. Kuid kordades ebameeldivam on koju naasta täidega või mõne seenhaigusega, ent ka neist juhtumitest palju avalikult ei räägita, sest juhtunu pärast tunnevad hoopis kliendid piinlikkust ja süüdistavad iseennast. Angela Anton meenutab, et tema on näiteks näinud kunstküünte eemaldamise tagajärjel tekkinud küünevallipõletikku, mis lõppes kliendi jaoks operatsiooniga ja kahe eluaegse armiga sõrmel. Suureks probleemis on saamas ka kunstripsmete paigaldamisega tegelevad salongikesed.

Mille järgi saab klient hinnata salongi puhtust?

Alustuseks tasuks hinnata salongi üldmuljet, mis algab juba salongi sissekäigust või vaateakendest. Ettevaatlikuks võiks teha määrdunud põrandad, tolmukihi all olev mööbel või ventilatsioonitorud ja -avad. Isegi narmendav ja lagunenud mööbel võib olla märk hoolimatusest. Pealegi tasub meeles pidada, et kahjustunud või katkist pinda ei ole võimalik desinfitseerida.

Palju infot annab ka teenindaja välimus. Näiteks määrdunud riided, tolmused või tootejääkidega kaetud aparatuur/töövahendid on märk lohakusest. Rääkimata kuhjaga täis prügikastidest.

Kui kliendil tekib kahtlus, et iluteenindaja või salong ei pea kinni elementaarsetest hügieeninõuetest, siis oma tervise huvides on mõistlikum valida teine salong ja iluteenindaja.

Iluteenindajatele tekitab peamiselt segadust töövahendite desinfitseerimine

Hügieenikoolitustega tegelev Cleanella kollektiiv teab rääkida, et peamiselt tekitab iluteenindajatele segadust instrumentide ja töövahendite desinfitseerimine ja steriliseerimine, et millised töövahendid ja millisel meetodil puhastada tuleb. Levimas on kahjuks aga väga palju müüte, kuidas töövahendeid puhtana hoida, kuid õnnetuseks pole need kuigi tõhusad.

Foto: Medisept.pl

Samas on selge, et ilusalongi hügieen ei võrdu päris meditsiiniasutuse hügieeniga, kuid iluteenindaja eesmärk on eemaldada haigusetekitajad ja pakkuda puhaste ning nõuetekohaselt töödeldud töövahenditega teenust puhastes ruumides.

Kuidas saab Cleanella salongidele kasuks olla?

Cleanella pakub baasteadmisi hügieenist ning korraldab koolitusi, mis ei hõlma endas ainult tootekoolitust ja instrumentide puhastust, vaid kõike, mis vajalik nakkushaiguste leviku vältimiseks. Pakume ka personaalseid koolitusi, kus salong võib meid külla kutsuda, kus saame koos üle vaadata pinnamaterjalid, töövahendid, ruumid jne. Seejärel saame soovitada milliseid meetodeid kasutada ja millega pindasid desinfitseerida. Samuti saame vajadusel aidata koostada hügieeniplaani. Lisaks pakume oma e-poes tooteid, millega tagada vajalik hügieen salongis.

Tutvu meie toodete ja teenustega www.cleanella.ee  

Copy
Tagasi üles