Terviseametil suur koormus: lähikontaktsete informeerimine võib jääda koroonahaige kanda (2)

Indrek Ojamets
, reporter
Copy
Terviseameti juht Üllar Lanno on murelik.
Terviseameti juht Üllar Lanno on murelik. Foto: Remo Tõnismäe

Koroonaviiruse laialdase leviku tõttu on terviseamet jõudnud olukorrani, kus lähikontaktsete kaardistamine on häiritud. Nakatunutega ühenduse võtmine võib mõnel juhul pisut viibida.

«Ühel hetkel oleme põhja ringkonnas jõudnud sellise situatsioonini, kus haiged saame enam-vähem kätte igaks õhtuks. Mõned haiged saavad meile ka töömaaks järgmisel hommikul,» ütles Postimehele terviseameti peadirektor Üllar Lanno. 

Teisipäeval teatas terviseamet, et koroonaviiruse epideemilise leviku tõttu on amet olukorras, kus positiivse testitulemuse saanud inimeste suure arvu tõttu ei ole hetkel võimalik senises mahus kaardistada nakatunute lähikontaktseid. Häireid esineb just põhja regioonis.

Lähikontaktsete kaardistamisel loodab terviseamet kaasata nii positiivse testi saanud inimest, kes aitaks infot edastada vajalike inimesteni. Samamoodi loodab terviseamet ka tööandjate abile.

«Et nende juurest positiivse testitulemuse saanud inimese korral tekiks kohe kas siis personalijuhi või mõne teise töötaja kaudu võimalus kaardistada selle positiivse ümber olnud isikud ära, nende andmed kirja panna ja need andmed krüpteeritult tervisametile saata,» selgitas Lanno.

Terviseamet plaanib Põhja-Eestis kõnekeskuses teha uuendusi. «Kõik need inimesed, kes täna helistavad haigetele, siis nende kõrvale kaasame juurde uusi inimesi, kes peaksid tulevikus hakkama lähikontaktsetega tegelema,» ütles Lanno.

Tööpäev terviseameti töötajal kipub pikaks venima. «Tavapärane tööpäev on seal kindlasti kümme tundi pea kõigil. See on tavapärane koormus, mis tundub mõnes mõttes kentsakas, et veel kaks aastat tagasi inimesed mõtlesid, et tööpäev riigiametis on kaheksast viieni,» ütles Lanno.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles