Sotside usutiib: üleüldine jumalateenistuste keelamine on kurb ja ebamõistlik (4)

Copy
Toomas Jürgenstein
Toomas Jürgenstein Foto: Margus Ansu

​Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juures tegutsev usuühing Usutiib peab üldist avalike jumalteenistuste ärakeelamist ebamõistlikuks otsuseks ja kutsub valitsust edaspidi enne piirangute kehtestamist usuliste ühendustega nõu pidama.

«Usutiiba kuuluvad inimesed teevad kõik selleks, et viirus taanduks. Usaldame teadusnõukoja ettepanekuid ja aktsepteerime piiranguid. Üldine avalike jumalateenistuste keelamine tundub aga ebamõistlik. Paljud maakirikud on suured ja seal on võimalik järgida varasemaid hajutamise nõudeid. Pühapäevased teenistused on eakamatele  inimestele üheks väheseks võimaluseks olla osaduses kogudusega, paljud neist ei oma võimekust osaleda veebipõhistel teenistustel. Mitmetes kirikutes on paastuaeg, mille traditsiooniliseks osaks on jumalateenistused, kus vaadatakse tavapärasest rohkem enesesse. Jumalateenistustel osalemine aitab ennetada vaimse tervise probleeme ja leevendada üksildust,» ütles Usutiiva juhatuse liige Anneli Pärlin.

«Meil on kurb, et avalikud jumalateenistused ajutiselt keelati, kuid me toetame usklikke leidmaks uusi võimalusi Jumalaga suhtlemiseks,» sõnas Usutiiva juhatuse liige Toomas Jürgenstein. «Meenutame, et meie esivanemad otsisid kontakti vaimude ja jumalatega hiites, Moosese kohtus Jumalaga kui ta lambaid ja kitsi karjatas, Buddha jõudis virgumiseni bodhipuu all mediteerides, Muhammed otsis kontakti Jumalaga Hira mäel, Jeesus paastus nelikümmend päeva kõrbes.“ Julgustuseks rõhutas ta Jeesus Kristuse sõnu Matteuse evangeeliumist: «Sest kus kaks või kolm on minu nimel koos, seal olen mina nende keskel.»

Kuigi koguduste juures toimuvad jumalateenistuste veebiülekanded ei asenda osadust ligimesega, tasub neist osa saada. «Usume ja palvetame, et avalike jumalateenistuste peatamine on ajutine ning ülestõusmispühi saab pidada juba tavapärasel viisil koguduste keskel,» märkis Jürgenstein.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles