Volkswagen kaalub Porsche viimist börsile

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Volkswagen AG juhatuse esimehel Herbert Diessil on, mille üle ­mõelda. 
Volkswagen AG juhatuse esimehel Herbert Diessil on, mille üle ­mõelda. Foto: Malte Ossowski/SVEN SIMON, via www.imago-images.de/imago images/Sven Simon

Idee Porsche börsile viimisest või luksusbrändi Audi osaluse müügist pole Volkswageni grupi tippjuhtidele uus, aga nüüd on jutud muutunud valjemaks, sest ettevõte liigub elektriautode tootmise poole ning grupi turuväärtus on Teslaga võrreldes väike, kirjutab The Wall ­Street Journal ettevõtte tegemistega kursis olevale allikale viidates.

Diskussioonid on siiski veel väga varajases staadiumis. Kui Volkswagen võtab kursi Porsche noteerimisele, ei juhtu see siiski ilmselt enne järgmist aastat.

Üle-eelmisel reedel, kui majandusleht võimalusest kirjutas, kerkis Volkswageni aktsia hind Frankfurdi börsil pea neli protsenti.

Volkswageni grupp pole neljanda kvartali majandustulemusi avaldanud, aga eelmise aasta üheksa kuuga müüdi 6,3 miljonit sõidukit ning tegevuskasum oli 1,7 miljardit eurot. ­Porsche müüs samas 181 000 autot, käive oli 17,5 miljardit eurot ning tegevuskasum 1,9 miljardit eurot, mis oli vastukaaluks Volkswageni enda, Seati ja Bentley kahjumitele.

Volkswagen ise grupisiseste äride väärtusi ei hinda, kuid investeerimispanga Bernstein Research analüütiku Arnd Ellinghorsti hinnangu järgi on ainuüksi Porsche elektriautode Taycan äri väärt 40 miljardit eurot, võrrelduna Volkswageni grupi turuväärtusega, mis on 93 miljardit eurot. Porsche plaanib muutuda puhtalt elektriautode tootjaks juba aastal 2025.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles