Fischer: Oleme olukorras, kus meie meditsiin on jõudnud toimetulekupiirini (66)

Postimees
Copy
Pildil Tartu ülikooli matemaatilise statistika professor Krista Fischer.
Pildil Tartu ülikooli matemaatilise statistika professor Krista Fischer. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Olukord koroonarindel on praegu selline, nagu ta ei ole veel kunagi varem olnud. Arutelud teemal, et kuidas ja kelle süül see selliseks on kujunenud, meid praegu edasi ei aita, kirjutab teadusnõukoja liige statistik Krista Fischer Facebookis

«Hetkel peame tegutsema, et muuta seda mida muuta veel annab,» kirjutab Fischer. «Viimasel ajal on päevas testitutest olnud positiivseid 1500. Analüüs on näidanud, et umbes 7 protsenti neist jõuab varem või hiljem haiglasse. Haiglapatsientidest 12 protsenti või veidi enam sureb, teistel võib võtta mitmeid kuid, enne kui taastub varasem energia ja töövõime ja osadel jäävad püsivad tervisekahjustused. Seega 1500 nakatunut= 100-120 inimest haiglas =10-15 koroonasurma. Et haiglas ollakse keskmiselt 9-10 päeva, siis see tähendab et varsti on meil reaalselt vaja 1000 haiglakohta.»

Fischer kirjutab, et haiglapatsientide seas on viimasel ajal suurenenud tööealiste inimeste osakaal. Ta toob välja, et umbes pooled on alla 70-aastased ning umbes veerand alla 60-aastased. «Oleme reaalselt olukorras, kus meie meditsiin on jõudnud toimetulekupiirini, rääkimata muudest nii laialdase nakatumisega seotud probleemidest. Tegelikult on see piir juba ületatud, sest plaaniline ravi on suures osas peatatud ja tugevalt häiritud on ka erakorralise abi andmine. Praegu peab igaüks meist tegema kõik, et mitte omalt poolt nakkusahelate pikendamisele kaasa aidata,» kirjutab Fischer. 

Fischer tuletab ka meelde, kuidas oma panust anda:

- Püsime kodus või jalutame looduses;

- Eelistame e-kaubandust poeskäimisele, aga kui ikka väga vaja käia, siis kanname seal võimalikult kvaliteetset maski;

- Väldime ühistransporti (samuti, kui väga vaja, siis ainult korraliku maskiga);

- Jätame ära kõik plaanitud kokkusaamised füüsilises ruumis ja asendame need virtuaalkohtumistega. Zoom, Skype jt vahendid pole ainult töökoosolekuteks – nende abil saame parmini tekitada päriselt koosolemise tunde ka heade sõpradega;

- Nakatununa või lähikontaktsena püsime isolatsioonis ja näitame üles nulltolerantsi nende suhtes, kes neid reegleid ignoreerivad.

Kommentaarid (66)
Copy
Tagasi üles