GRAAFIKUD Piirangud aitavad Briti tüve pidurdada (16)

Copy
Võrreldes kahe üle-eelmise nädalaga on meie valimis niinimetatud Briti tüve sagedus kahekordistunud. Pildil kiirabiautode järjekord Ida-Tallinna keskhaigla erakorralise vastuvõtu ukse ees.
Võrreldes kahe üle-eelmise nädalaga on meie valimis niinimetatud Briti tüve sagedus kahekordistunud. Pildil kiirabiautode järjekord Ida-Tallinna keskhaigla erakorralise vastuvõtu ukse ees. Foto: Madis Veltman

Saaremaa oli 20. jaanuaril Eesti maakondadest kõige vähesema nakatumisega piirkond. Tänaseks on saare nakatumismäär ligi 2000. Kui valitsus ei leevenda veel vähemalt poolteist kuud piiranguid ning inimesed peavad neist kinni, siis saab prognooside kohaselt vabamalt hingata maikuus. Lisaks aitavad karmid reeglid Briti mutanttüve kiirema leviku vastu.

Valitsuse teadusnõukoja liige, Tartu Ülikooli matemaatilise statistika professor Krista Fischer selgitas, et kui kõik inimesed hoiavad piirangutest kinni, siis prognooside kohaselt nakatumine kasvab veel veidi ja pöörab seejärel järsult alla. «Näiteks Iirimaal, kus kehtestati väga karmid reeglid, kuna Briti tüvi hakkas riigis vohama, saadi levik üsna kiiresti langustrendi,» märkis Fischer.

«Üsna kiiresti tähendab seda, et me saavutame rahuliku olukorra mai alguseks,» lisas ta. Kui riik ei oleks otsustanud homsest karmimate piirangute kasuks, siis oleks Eesti väga raskes olukorras, leiab Fischer.

Kui aga valitsus leevendab piiranguid liiga vara – näiteks kui iga päev tuleb veidi alla 1000 nakatumise päevas –, siis Fischeri sõnul oleme tagasi jaanuarikuus, kus piiranguid leevendati väga kõrgel nakatumismääral.

Krista Fischer soovitab veel, et inimesed püsiksid ühes kohas ega liiguks maakondade vahel. «Praegu ei ole hea mõte liikuda, kuna osas piirkondades, kus nakatumine on lühikese ajaga väga kõrgele paiskunud, võib levida Briti tüvi – seda pole mõtet laiali levitada,» lisas Fischer.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles