Lendorava kaitseala piirangud ­jätavad inimesed hätta (8)

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Öise eluviisiga lendorav elab vanas metsas, kus leidub pesitsemiseks piisavalt õõnsustega puid, peamiselt haabasid.
Öise eluviisiga lendorav elab vanas metsas, kus leidub pesitsemiseks piisavalt õõnsustega puid, peamiselt haabasid. Foto: Uudo Timm

Alutaguse vallas elav Vello Veske ostis paarkümmend aastat tagasi riigi käest oksjonilt hüpoteegiga metsamaad, et pensionipõlves oleks kergem hakkama saada. Nüüd on pensionipõli ammu käes, korralik raieküps mets ka kasvamas, aga lisaraha sealt ei tule.

Hüpoteek tuli riigile tagasi maksta, aga metsa majandamisele seadis riik piirangud. On küll 12 hektarit raieküpset metsa, kuid läbi tuleb ajada ikka napi pensioniga.

Veske metsast osa on sihtkaitse-, osa piiranguvööndis. Mees meenutas, et oksjoni ajal ei rääkinud keegi ei lendoravast ega võimalikest piirangutest tulevikus. Tõsi, üsna pea pärast metsaostu üks ametnik soovitas tal eravestluses see mets maha müüa ja mujale osta. „Ma heauskne inimene ei arvanud, et Eesti riik võib nii teha oma inimestele. Isegi Vene valitsus ei teinud niimoodi,” ohkas eakas mees.

Pärast piirangute kehtestamist Veske küll proovis riigilt kompensatsiooni taotleda, kuid asjaajamine ostus nii pikaks ja keeruliseks ning võimalikud summad aina vähenesid, et tüdines lõpuks.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles