persoon Viktor Orbáni teed tippu on saatnud kannapöörded

Stina Aava
, toimetaja
Copy
Ungari peaminister Viktor Orbán on riigi poliitikas tähtsat rolli mänginud 1988. aastast saadik, kuid teinud mitu poliitilist meelemuutust. 
Ungari peaminister Viktor Orbán on riigi poliitikas tähtsat rolli mänginud 1988. aastast saadik, kuid teinud mitu poliitilist meelemuutust. Foto: Bernadett Szabo/Reuters/Scanpix

Kuigi Viktor Orbán alustas karjääri 1980. aastate lõpul noore liberaalina, on temast tänaseks sirgunud «illiberaalse demokraatia» looja ning häälekas Brüsseli kriitik. Seda mentaalset muutust ei oska endiselt seletada ka tema kunagised valijad ja sõbrad.

Orbán kasvas üles protestantlikus peres ja on kalvinistide koguduse liige – sellesse protestantismi harusse kuulub kümnendik ungarlastest. Külas üles kasvanud ja Székesfehérváris õppinud noormehe idealistlikud kommunistlikud vaated muutusid sõjaväes.

Orbán on öelnud, et ainus põhjus, miks ta otsustas astuda Eötvös Lorándi ülikooli õigusteaduskonda, oli pragmaatiline: ta teadis, et nõrga tulemusega ajaloos ja ungari keeles ta teistesse teaduskondadesse sisse ei saaks. Orbán sõnul ei olnud ta sidemed ülikooliga tugevad ja ta veetis aega mujal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles