Huawei AppGallery: lihtne ja turvaline rakendustepood nii tarbijale kui ka arendajale

Copy
Huawei Mobile Service äriarenduse juht Vitali Donskoi
Huawei Mobile Service äriarenduse juht Vitali Donskoi Foto: Huawei

Viimase aastatega on Huawei näinud märkimisväärset kasvu oma riistvara ja tarkvara ökosüsteemi loomise osas. Kui riistvara üle on firmal olnud kontroll alates 2004. aastast, kui Huawei lasi välja oma esimese telefoni, siis tarkvara üle hakkas Huawei valitsema alles paar aastat tagasi, luues enda Androidi-põhise EMUI operatsioonisüsteemi ja nüüd hiljuti ka rakendustepoe AppGallery. Rääkisime Huawei Eesti äriarendusjuhi Vitali Donskoiga lähemalt Huawei AppGalleryst ning see on hea valik nii kasutajate kui ka arendajate jaoks.

Huawei on maailma üks tugevamaid telefonitootjaid ning oma rakendustepoe edendamine ei ole lihtne. Kuidas on AppGallery viimastel aastatel kasvanud?

Huawei AppGallery loodi 2018. aastal ja väga aktiivselt oleme seda edasi arendanud alates 2019. aasta maist. Saame uhkusega tõdeda, et senine raske vaev on end ära tasunud, sest väga lühikese ajaga on AppGallery tõusnud maailma kolmandaks suurimaks rakenduste poeks. Hetkel on Huawei AppGallery saadaval 170 erinevas riigis ja ühes kuus külastab poodi globaalselt 530 miljonit aktiivset tarbijat, kellest 42 miljonit asuvad Euroopas. AppGallery kogub populaarsust nii kasutajate kui arendajate hulgas: üle 2,3 miljoni arendaja on loonud omale AppGallerys konto. See on lausa 77 protsenti rohkem eelmisest aastast.  

AppGallerys on nüüd saadaval 120 000 äppi, mis on integreeritud HMS Core’ga. Võrreldes möödunud aastaga on kõige rohkem – lausa 500 protsenti - juurde tulnud mänge. Huawei kasutajatel on olnud ainulaadne võimalus pääseda esimeste seas ligi sellistele hitt-mängudele nagu AFK Arena, Asphalt 9: Legends ja Clash of Kings.

Foto: Huawei

Huawei AppGallery on eraldiseisev rakenduste pood, ehk seal oma rakenduse avaldamiseks peaks arendaja seda eraldi tegema. Kui arendaja soovib AppGallerys äppi avaldada, siis kust peab ta alustama?

Iga arendaja ja äpiomanik saab Huawei AppGalleryga liitumiseks esitada oma äpi meie platvormil või võtta minuga ühendust. Seejärel selgitan, kuidas liitumisprotsess käib ja milliseid võimalusi oma partneritele pakkume. Kõik AppGallerys saadaval olevad äpid põhinevad Androidi avatud lähtekoodil ehk ka keerulisemad äpid, mis kasutavad erinevaid komponente nagu kaart, asukoht või teavitused, saab lihtsasti kohandada sobivaks Huawei viimase generatsiooni telefonidega, sest põhi on loodud Androidi lähtekoodile. Hindamiseks kulub meil üldjuhul 2-3 päeva ja kui äpp töötab korralikult ning on meie hinnangul turvaline, avaldame selle Huawei AppGallerys. Toetame omaltpoolt AppGalleryga liitumist nii palju kui võimalik, et kogu protsess kulgeks sujuvalt.

Mis kasu toob arendajatele oma rakenduse AppGallerys avaldamine? Kuidas Huawei eristub teistest rakendustepoodidest tulujagamise osas?

Esmalt muidugi AppGallery uus tarbijaskond, mis kasvab iga aastaga lausa 61,5%. Lisaks on AppGallery kohalikele ettevõtetele ja rakendustele mugav viis globaalselt laieneda ning uusi turgusid vallutada.

Huawei on turu keskmisega võrreldes üsna vastutulelik. Seda näiteks reklaamitulu jagamisel, kus Huawei jagab 80% reklaami- või müügitulust 20% partneritega, mis on turu keskmisest kõrgem. Lisaks toetame oma partnereid tasuta reklaamiga AppGallerys ja erinevate tugiprogrammidega, näiteks korraldasime hiljuti tugiprojekti e-kaubanduse ettevõtetele ning enne seda mänguarendajatele.

Küberturvalisus on viimastel aastatel saanud väga oluliseks diskussioonipunktiks. Kuidas Huawei tagab, et kõik AppGallerys olevad äpid on kasutajatele turvalised?

Turvalisus on Huawei AppGallery juures esmatähtis. 2020. aastal pidime tagasi lükkama 37% kõikidest äppidest, mis taotlesid AppGallerys avaldamist, sest nad ei vastanud Huawei turvastandarditele. Nimelt on Huawei turvastandardid palju rangemad, kui Euroopa Liidus kehtestatud asjakohased regulatsioonid. Näiteks ei töötle Huawei tundliku informatsiooni, nagu isiklik biomeetria, väljaspool kasutaja seadet ja tagab sellega igale kasutajale täieliku kontrolli oma isikuandmete üle.   

Iga äpp, mis liitub AppGalleryga, läbib neljakihilise kaitseprotsessi, mis hõlmab pahatahtliku käitumise tuvastamist, turvanõrkuste skannimist ja privaatsuseeskirjade rikkumise kontrolli. Kõige viimase sammuna testib AppGallery pühendunud turvatestide meeskond äppi tegelikes seadmetes ja reaalsest elust võetud olukordades. Nende testidega kontrollitakse äpi toimimist kõikides Huawei seadmetes ja ka operatsioonisüsteemides, et tagada rakenduse sobivus.

Kui äpp on AppGallerys saadaval ning kasutaja otsustab selle alla laadida, aktiveeritakse uued turvaalgoritmid. Sellega tagame äpi jõudmise kasutaja telefoni krüpteeritud kanalite kaudu ja pideva reaalajas kontrollimise rakenduse töötamise ajal, mille eest vastutab tehisintellekt. Kaitse pakub nii teadaolevaid simuleeritud olukordi kui ka reageerib uusimatele viirusohtudele.

Foto: Huawei

Huawei seadmed on üpris populaarsed eestlaste seas. Milline AppGallery rakendus on Eestis kõige populaarsem?

Sarnaselt paljudele teistele riikidele töötab meil Eestis kohalik arendustiim, kelle fookus on AppGallery edasi viimisel siinsel turul ja koostööl kohalike arendajate ning äpiomanikega. Kui järjestame rakendused populaarsuse alusel, siis tipus on globaalsed äpid nagu Tinder, Zoom ja Aliexpress. Lisaks neile leiab eesotsast BOLT, Bolt Food ja MeetFranki ning eestimaiste rakenduste seas LHV panga ja Maxima äpid.

Kui kasutaja tunneb AppGallerys mingist kindlast äpist puudust, siis kas tal on võimalik oma soov edastada?

Kasutajate rahulolu on meie jaoks väga oluline ning hindame kõrgelt tagasisidet. Oleme AppGallerys loonud WishList võimaluse, kus kasutajad saavad anda märku, millised rakendused on AppGalleryst puudu. See on meie jaoks väärtuslik informatsioon, sest saame aimu levivatest trendidest ning mõistame, missugused äpid on kasutajate jaoks olulised. Näiteks, Bolt ja MeetFrank olid ühed esimesed, mis WishListi lisati, ja tänaseks on neist saanud eestlaste seas ühed populaarsemad äpid.

Julgustame kasutajaid kindlasti tagasisidet jagama, milliseid äppe nad AppGallerys näha tahavad. Nii saame tagada parima kasutajakogemuse.

Millised suured plaanid ootavad AppGalleryd 2021. aastal?

Meie peamine eesmärk on jätkata arendamist ning tuua AppGallerysse võimalikult palju uusi äppe. Sealjuures aga tahame tagada, et juba AppGallerys saadaval olevad äpid töötaksid ideaalselt ning pakuksid kasutajatele parimat kogemust. Panustame palju ka kogu meie Huawei ökosüsteemi, et sillutada tee järgmise generatsiooni äppideni, mis ühendavad erinevaid seadmeid.

Foto: Huawei
Copy
Tagasi üles