Gert Jostov: rohelisest on saanud maailma parim äri (31)

Gert Jostov
, Technopolis Ülemiste AS juhatuse esimees
Copy
Gert Jostov.
Gert Jostov. Foto: Erakogu

Kes saavutab esimesena täieliku roheluse, saavutab ka uue rikkuse ning koos sellega mõjuvõimu, kirjutab Technopolis Ülemiste ASi juhatuse esimees Gert Jostov.

Milton Friedman on surnud ja koos temaga arusaam, et vaba turg tuleb ilma sekkumiseta toime nii iseenda kui kogu maailma korraldamisega. Nüüd on kuulsa majandusteadlase ekslikele ideedele rajatud ja aastakümneid kestnud üleilmse majanduseksperimendi tagajärgedega toimetulekuks vaja nii valitsuste, ettevõtjate kui ka tarbijate ühiseid jõupingutusi.

Inimese majanduslikust kasust ajendatud sekkumine loodusesse muutis selle tagajärjena tekkinud tohutute kliima- ja keskkonnaprobleemide tõttu möödapääsmatuks uue ja teistmoodi sekkumise – see võib kõlada stalinistliku loosungina, kuid tähendab muud. Pöörata pole vaja mitte jõgede voolusuunda, vaid inimese enda taltsutamatuid kihkusid.

Praegu teame, et jõuliseks innovatsiooniks on vaja anda piitsa: seada selgepiirilisi sihte ja kehtestada üldkehtivaid regulatsioone, mis neid toetavad. Keelud, piirangud, käsulauad usuti varem arengut pidurdavat. Kuid nüüd pole jõuline innovatsioon ja inimkonna päästmine enam võimalik ilma globaalsete standardite ja siduvate rahvusvaheliste kokkulepeteta.

Sundi rakendamata ei astu tarbimisühiskonna inimene välja üle poole sajandi kestnud hedonistlikust bakhanaalist, lagastamisest ja raiskamisest. Senine vabavooluline ja kvoodikaubandusele rajatud keskkonnakaitse meenutab kihutava auto aknast prahti maanteele pilduvat jõmmi. Auto jääb puhtaks, kuid sigaretiotsad kannab tuul laiali.

Lahendamist vajavad väljakutsed on suured: energiamajanduse ümberkorraldamine ja üleminek taastuvenergiale, seejuures varustuskindluse tagamine, süsinikuheite tasakaalustamine, tootmise-tarbimise ja jäätmete hulga ning toiduraiskamise vähendamine, väärtuslike looduskoosluste ja põllumaade kaitse ning linnade keskkonnamõju vähendamine.

Kommentaarid (31)
Copy
Tagasi üles