Autotootmisgigant, millest te ilmselt varem kuulnud pole

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Stellantise logo Itaalias Torinos asuva Fiati Mirafiori tehase väraval. 
Stellantise logo Itaalias Torinos asuva Fiati Mirafiori tehase väraval. Foto: MASSIMO PINCA/REUTERS

Veidi üle poolesaja päeva tagasi tekkis ilma suurema kärata autotootja Stellantis. Need, kes ise autotööstuse ja -kaubandusega seotud ei ole, pole ilmselt mitte kunagi sellisest autotootjast kuulnud. Ettevõte, mille peakorter on Amsterdamis ja mis annab tööd umbes 400 000 inimesele, on esindatud enam kui 130 riigis, tehaseid on 30 riigis.

Ettevõtte tegevjuht on portugallane Carlos Tavares ja nõukogu esimees itaallane John Elkann.

Viimane nimi võib maailma ettevõtlusega kursis olevatele inimestele juba midagi öelda. Elkann on Itaalia mõjukaima töösturite klanni Agnelli juht.

Elkanni vanavanavanaisa Giovanni Agnelli asutas 122 aastat tagasi, 1899. aasta juulis autotootja Fiat. 1966. aastal asus Fiati juhiks Giovanni vanim poeg Gianni Agnelli, kelle käe all kasvas Fiat Euroopa üheks suuremaks autotootjaks ja tähtsaimaks ettevõtteks Itaalias.

Kui Gianni Agnelli 2003. aastal suri, oli Fiat pankroti veerel ja ettevõtte ning perekonna juhtimise võttis üle vend Umberto, kes aga järgmisel aastal suri. Nii sai perekonna peaks Gianni Agnelli soosik, tema tütrepoeg John Elkann, kes oli toona vaid 28-aastane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles