Reoveeuuring: lähinädalatel võib nakatunute arv tõusta Lõuna- ja Lääne-Eestis (6)

Brita-Maria Alas
Copy
Reoveeuuringu juht, Tartu ülikooli antimikroobsete ainete professor Tanel Tenson.
Reoveeuuringu juht, Tartu ülikooli antimikroobsete ainete professor Tanel Tenson. Foto: Sille Annuk

Tartu Ülikooli juhitava reoveeuuringu sellenädalased tulemused kinnitavad koroonaviiruse leviku jätkuvat kasvu ning Eesti keskmine näit pole enne nii kõrge olnud. Lähinädalail võib nakatunute arvu tõusu oodata nii Lõuna- kui ka Lääne-Eestis.

Reoveeuuringu juhi, TÜ antimikroobsete ainete professori Tanel Tensoni sõnul näitavad tulemused, et viiruse levik on ühtlaselt suur üle Eesti. «Kui varasematel nädalatel on nakatunute suurem hulk jäänud ennekõike Põhja-Eestisse, siis selle nädala tulemustest on näha, et viirus on levinud lõuna poole, mistõttu tuleb ka seal olukorra halvenemiseks valmis olla,» selgitas ta.

Sellenädalased reoveeuuringu tulemused
Sellenädalased reoveeuuringu tulemused Foto: Tartu Ülikool

Paide ja Valga proovide analüüsid ebaõnnestusid, mistõttu neid tulemusi kaardil ei kajastu. «Kui aga arvestada nende lähipiirkondadest võetud proovide tulemusi, siis on olukord kõikjal ühtviisi tõsine. Eesti keskmine näit pole enne nii kõrgel olnud,» selgitas Tenson.

Reoveeproove kogutakse iga nädala alguses kõigis maakonnakeskustes ja üle 10 000 elanikuga linnades. Uuring on terviseametile abistav tööriist, kuna annab varajast teavet viiruse leviku hindamiseks enne kliiniliste haigusjuhtude tuvastamist. Uuring aitab avastada ka varjatud koldeid ja jälgida muutusi puhangudünaamikas. 

Proovide kogumisel teeb ülikool koostööd Eesti keskkonnauuringute keskuse ja vee-ettevõtetega, kes käitavad linnade reoveepuhasteid. Proovide analüüsid tehakse Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituudi laborites.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles